Ortaöğretim yiyecek-içecek hizmetlerine yönelik mesleki eğitim ve işletmelerde beceri eğitiminin örgüte uyuma etkisi
The effects of secondary school food and beverage services vocational and skill training on organizational adaptation
  1. Tez No: 808816
  2. Yazar: AHMET AKDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZCAN ZORLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki Eğitim, Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı, Örgüte Uyum, Beceri Eğitimi, Vocational Education, Food and Beverage Services Area, Organizational Integration, Skill Training
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmanın amacı ortaöğretim yiyecek içecek hizmetleri alanında öğrenim gören öğrencilerin almış oldukları mesleki eğitim ve işletmelerde beceri eğitiminin örgüte uyum üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Araştırma kapsamında ilk olarak literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda araştırmanın birinci bölümünde mesleki eğitim, işletmelerde beceri eğitimi ve örgütsel uyum kavramı ile ilgili teorik bilgilere yer verilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde ise hipotezlerin geliştirilmesi amacı ile değişkenler arasındaki ilişkiler kavramsal olarak açıklanmıştır. Araştırmanın son bölümünde ise, mesleki eğitim ve işletmelerde beceri eğitiminin örgüte uyum üzerindeki etkileri istatistiksel analizler ile test edilerek çeşitli öneriler geliştirilmiştir. Afyonkarahisar ilinde gerçekleştirilen bu araştırmanın evrenini ilde bulunan Emir Murat Özdilek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İhsaniye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Sandıklı Hüdai Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde bulunan yiyecek içecek bölümü öğrencilerinden oluşmaktadır. Bu kapsamda tam sayım yöntemi ile üç okulda öğrenim gören 258 öğrenciden veri elde edilmiştir. Araştırma bulguları doğrultusunda ilk olarak mesleki eğitim ve örgüte uyum arasında orta düzeyde anlamlı bir ilişkinin olduğu saptanmıştır. Benzer işletmelerde beceri eğitimi ile örgüte uyum arasında orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunduğu belirlenmiştir. Değişkenler arası anlamlı ilişkilerin tespiti sonrasında gerçekleştirilen hipotez testlerinde hem mesleki eğitim hem de işletmelerde beceri eğitiminin örgüte uyumu anlamlı bir şekilde etkilediği belirlenmiştir. Bununla birlikte mesleki eğitimin alt boyutunu teşkil eden olumlu tutum ve beklentiler ile kariyere katkı boyutlarının da örgüte uyumu artıran unsurlar olduğu gözlenmiştir. Buradan hareketle araştırma hipotezleri kabul edilerek, son aşamada çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of vocational training and skills training in businesses on the organizational adaptation of secondary school students of food and beverage services. Within the scope of the research, a literature review was carried out first. In this context, theoretical information about vocational education, skill training in enterprises, and organizational adaptation is given in the first part of the research. In the second part of the research, the relations between the variables are explained conceptually to develop hypotheses. In the last part of the research, the effects of vocational and skills training in enterprises on organizational adaptation were tested with statistical analyses, and various suggestions were developed. The population of this research, which was carried out in Afyonkarahisar province, consists of students from Emir Murat Özdilek Vocational and Technical Anatolian High School, İhsaniye Vocational and Technical Anatolian High School and Sandıklı Hüdai Vocational and Technical Anatolian High School in the province. In this context, data were obtained from 258 students studying in three schools with the total population sampling method. In line with the research findings, firstly, it was determined that there was a significant relationship between vocational training and organizational adaptation. Similarly, it was determined that there is a significant relationship between skill training and organizational adaptation. The hypothesis tests carried out after determining the significant relationships between the variables determined that both vocational and skills training in enterprises significantly affected organizational adaptation. In addition, it has been observed that positive attitudes and expectations, and career contributions as the sub-dimensions of vocational training increase organizational adaptation. Based on these findings, research hypotheses were accepted, and various suggestions were made in the last stage.