Hastanelerde faaliyete dayalı maliyetleme
Activity based costing in hospitals
  1. Tez No: 80887
  2. Yazar: ALİREZA BAKHSHAYESH
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇETİN AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hospitals
  6. Anahtar Kelimeler: Maliyet, Muhasebe, Maliyet Muhasebesi, Geleneksel Maliyetleme Sistemi, Faaliyete Dayalı Maliyetleme, Cost, Accounting, Cost Accounting, Traditional Cost System, Activity Based Costing
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Muhasebe, işletmelerin kar ve zarar analizinde kullanılan önemli yöntemlerden biridir. Bu çalışmada muhasebe, maliyet muhasebesi, hastanelerde maliyet muhasebesinin nasıl uygulandığını, maliyet muhasebesinin bir parçası olan faaliyete dayalı maliyetleme sisteminin nasıl uygulanabileceğinin ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışmada kullanılan veriler Zübeyde Hanım Doğumevi Biyokimya laboratuvarının maliyet verileri ve uzmanlarla yapılan görüşmeler sonucunda elde edilmiştir. Bu çalışmanın sonunda, geleneksel maliyet sistemi, ve faaliyete dayalı maliyetleme sistemi kullanılarak, testlerin birim maliyetleri hesaplanmıştır. Uygulama sonucunda, elde edilen test birim maliyetleri farklılık gösterdiği, faaliyete dayalı maliyetleme sistemi, geleneksel maliyetleme sisteminden daha ayrıntılı veri içerdiği için daha doğru birim maliyetleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Accounting is one of the most important methods to analyze the loss and profit of a company. The main goal of this study is to clarify accounting, cost accounting, the implementation of cost accounting and activity based costing in hospitals. The cost data which are used in this study, are taken from the Zübeyde Hanım Doğumevi laboratory. At the end of this study, the cost Per test are found by using traditional cost accounting system and activity based costing system. As a result, the cost Per test are different and it shows that activity based costing gives more accurate cost Per test, because it contains more detail about the past cost data.