Hipertansiyonlu hastalarda serum vitamin C düzeyinin kan basıncı, kan lipidleri ve diyet faktörleri ile ilişkisi üzerine bir araştırma
A Study on the relationship between serum vitamin C levels and blood pressure, blood lipids and the dietary factors in hypertensive patients
- Tez No: 80888
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN KARAAĞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, serum vitamin C düzeyi, kan lipitleri, beslenme durumu. IV, Hypertension, serum vitamin C level, blood lipids, nutrient intakes
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırma, yaşlan 34-62 yıl arasında değişen HT'lu (sigara içmeyen-HT, sigara içen-HTS) ve kontrol (sigara içmeyen-K, sigara içen-KS) olmak üzere 4 gruptan oluşan toplam 120 yetişkin erkek üzerinde yürütülmüştür. Araştırma kapsamına alman tüm bireylerin antropometrik ölçümleri (boy uzunluğu, vücut ağırlığı, bel ve kalça çevresi) alınmış, bel/kalça oranları ile beden kitle indeksleri (BKİ) hesaplanmıştır. Birbirini izleyen üç gün süre ile saptanan besin tüketim durumu ve fiziksel aktivite sürelerinden yararlanılarak günlük enerji ve besin öğeleri alımları ile enerji harcamaları hesaplanmış, sabah alınan 12 saatlik açlık kanında biyokimyasal testler ve serum C vitamini analizi yapılmıştır. Sonuçta; HT ve HTS gruplarının BKİ ve bel çevreleri (p0.05) görülmüştür. Günlük enerji ve besin öğeleri alımları, bu yaş grubu erkekler için önerilen miktarlarla (RDA) karşılaştırıldığında, RDA'nın % 133 'ünden daha fazla alınanların 4 grup için de tiamin, K grubu için niasin ve riboflavin olduğu görülmüştür. RDA'nın %67' sinden daha az alınan besin öğesinin olmadığı belirlenmiştir. Biyokimyasal bulgulardan serum potasyum, LDL (p0.05), kolesterol arasında KS grubunda (r= -0.35, p0.05) negatif, HDL arasında HTS (r= 0.20, p>0.05) ve KS (r= 0.23, p>0.05) gruplarında pozitif yönde ilişkiler bulunmuştur. Günlük C vitamini alımı ile sistolik ve diyastolik kan basınçları arasındaki ilişkiler tüm gruplarda negatif yöndedir ve sistolik kan basıncı ile HT ve HTS gruplarında (sırasıyla r= -0.37, r= -0.38; p0.0S) HT (r= 0.06) ve HTS (r= 0.1 1) gruplarında pozitif yöndedir.
Özet (Çeviri)
A study on the relationship between serum vitamin C levels and blood pressure, blood lipids and the dietary factors in hypertensive patients This study was carried on 120 adult males, aged between 32 to 64, divided into 4 groups such that, subjects with hypertension (nonsmokers-HT, smokers-HTS) and controls (nonsmokers-K, smokers-KS). Anthropometric measurements of all subjects (height, body weight, waist and hip circumference) were measured and waist/hip ratio and body mass indices were calculated. Food consumption and physical activity levels for each subject were recorded in three consequtive days to evaluate daily energy and nutrient intakes together with energy expenditure. After 12 hours of fasting, biochemical test and serum vitamin C analysis were obtained on blood samples taken in the morning. Body mass index, waist circumference (p0.05). When daily energy and nutrient intakes were compared to the RDA values for that age group males, it was observed that within all groups thiamin and within group K niacin and riboflavin were the nutrients which were consumed above 133% of RDA Non of the nutrients intake were below the 67% of RDA. Among biochemical findings, serum potassium, LDL (p0.05), cholesterol in KS group (r= -0.35, p0.05) the correlations between HDL in HTS group (r= 0.20, p>0.05) and KS group (r= 0.23, p>0.05) were positive. There was a negative relationship between daily vitamin C intake and systolic and diastolic blood pressure in all groups and significant correlations were observed between systolic blood pressure and daily vitamin C intake in HT group (r= -0.37, p0.05) however, were positive in HT (r= 0.06) and HTS (r= 0. 1 1) groups.