Bekir Sıdkı Sezgin'in dinî formdaki bestelerinin makam ve usûl yönünden incelenmesi
Maqam and rhythm of Bekir Sıdkı Sezgin's compositions in religious form aspect review
- Tez No: 808941
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER AKDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Eser Analizi, Bekir Sıdkı Sezgin, Dinî Formlar, Artifact Analysis, Bekir Sıdkı Sezgin, Religious Forms
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Din Musikisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
XX. yüzyıl Klasik Türk mûsikîsi tarihinde kendine has sanat anlayışıyla sembolleşen Bekir Sıdkı Sezgin; ses icrâcılığı alanında da bir“ekol”olarak anılmaktadır. Ayrıca eğitim anlayışı, yayınları, yorumculuğu ve literatüre kazandırdığı besteleri ile Türk mûsikîsinin önemli yapı taşlarından biri olarak bilinmektedir. İcrâ üslubu, donanımı, eğitimciliği gibi konularda Türk müziği kültürünün önde gelen isimlerinden sıkça övgüler almış olan Sezgin; yalnız icrâ üslubu ile değil, geleneksel açıdan klasikleşmiş formlara ait bestelerine yansıttığı bakış açısıyla geleneğin aktarımı konusunda da ön plana çıkmaktadır. Temellerinin dinî olgular ve inanç temalı müzikler ile atıldığı bilinen Klasik Türk mûsikîsinin en önemli temsilcilerinden olan Sezgin'in literatürde dinî, lâ dinî, saz eserleri ve çocuk şarkıları olmak üzere farklı formlarda 126 adet bestesi bulunmaktadır. Bu çalışmada Sezgin'e ait olan farklı dinî formlarda toplam 43 adet eserin detaylı olarak makam-geçki ve usûl-vezin açılarından analizi yapılmıştır. Söz konusu eser analizleri doğrultusunda Sezgin'in Türk din mûsikîsi formlarını kullanış biçimi ve gelenek aktarımını sağladığı müzikal nüveler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Bekir Sıdkı Sezgin, who is symbolized by his unique understanding of art in the history of classical Turkish music in the twentieth century; It is also referred to as a“school”in the field of voice performance. In addition, it is known as one of the important building blocks of Turkish music with its understanding of education, publications, interpretation and compositions that it has brought to the literature. Sezgin, who has frequently received praise from the leading names of Turkish music culture in subjects such as performance style, equipment and education; Not only with its performance style, but also with the perspective it reflects on its compositions belonging to traditional classical forms, it also stands out in terms of the transmission of tradition. Sezgin, who is one of the most important representatives of Classical Turkish music, whose foundations are known to be laid with religious facts and faith-themed music, has 126 compositions in different forms, including religious, non-religious, instrumental works and children's songs. In this study, a total of 43 works in different religious forms belonging to Sezgin were analyzed in detail in terms of maqam-modulation and rhythm-prosody. In line with the analysis of the work in question, Sezgin's use of Turkish religious music forms and the musical nuclei that he provided for the transfer of tradition were identified.