Anonim şirketlerde borçlanma yasağı
Borrowing ban on joint stock companies
- Tez No: 808943
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜLHAMİD OĞUZHAN HACIÖMEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun en büyük yeniliklerinden birisi belki de en çok tartışılanı borçlanma yasağıdır. Bu yasak ile sermaye şirketlerinin sermayesinin korunması amaçlandığı gibi şirketlerin kurumsallaşması da amaçlanmıştır. Kanunun gerekçesinde ve doktrinde sıkça kullanılan“şirketin kasasını kendi cüzdanları gibi kullanmak”deyiminin önüne geçilmek istenmiştir. Bu sebeplerle de ilk başta hazırlanan sıkı şartlara bağlanan borçlanma yasağı çok fazla eleştiriye maruz kalmıştır. Uğradığı bu eleştiriler sonucunda da yürürlüğe girmeden değişikliğe mahkûm olmuştur. Yapılan bu değişiklik ile borçlanma yasağının düzenleniş şekli görev esasından pay esasına değiştirilmiştir. Yani pay sahibi olanlar ve olmayanlar olarak ayrı iki maddede borçlanma yasağı ele alınmıştır. Yapılan bu çalışmada borçlanma yasağının amacına, dayandığı ilkelere ve mukayeseli hukuk ile kıyasına değindikten sonra borçlanma yasağının pay sahibi olanlar ve olmayanlar için düzenlenen Türk Ticaret Kanunu madde 358 ve madde 395/2 incelenmiştir. Getirilen bu düzenlemelerin başarılı olabilme ihtimalleri, getirilen eleştiriler, eksiklikler ve doktrindeki görüşler incelenmiştir. Nihayetinde iki ayrı borçlanma yasağının ihlali halinde uygulanacak olan yaptırımlar da çalışmamızın içerisinde yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the biggest innovations of the Turkish Commercial Code No. 6102, perhaps the most discussed, is the ban on borrowing. With this ban, it is aimed to protect the capital of capital companies as well as to institutionalize the companies. The phrase“using the company's safe as one's own wallet”, which is frequently used in the justification and doctrine of the law, was sought to be avoided. For these reasons, the borrowing ban, which was tied to strict conditions that was prepared at the beginning, has been subjected to a lot of criticism. As a result of these criticisms, it was condemned to change before it could enter into force. With this amendment, the arrangement of the prohibition of borrowing was changed from duty basis to share basis. In other words, the prohibition of borrowing is discussed in two separate articles as shareholders and non-shareholders. In this study, after mentioning the purpose of the prohibition of borrowing, the principles on which it is based and its comparison with the comparative law, the articles 358 and article 395/2 of the Turkish Commercial Code, which is regulated for the shareholders and non-participants of the borrowing prohibition, are examined. The possibilities of these regulations to be successful, the criticisms, deficiencies and opinions in the doctrine were examined. Finally, the sanctions to be applied in case of violation of two separate borrowing prohibitions are also included in our study.
Benzer Tezler
- Anonim şirketlerde borçlanma yasağı
The prohibition of borrowing from the joint-stock company
BURAK KEÇECİOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
HukukDokuz Eylül ÜniversitesiÖzel Hukuk Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ HAYDAR YILDIRIM
- Anonim şirketlerde sermayenin iadesi yasağı ve bu bağlamda şirkete borçlanma yasağı
Prohibition of repayment of capital in joint stock companies and in this contex the prohibition of borrowing to the company
MUNİSE SERAY GÖNCÜ DÖNER
- Anonim ve limited şirketlerde özel sorumluluk halleri
Specific responsibilities at joint stock companies and limited companies
MERVE ALTAŞ
- Sermaye şirketlerinde şirkete borçlanma yasağı
Prohibition of borrowing from companies with share capital
SEVDA BORA
- Anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin şirketle işlem yapma ve şirkete borçlanma yasağı
Prohibition of being indebted to the joint stock company and prohibition of self- dealing for board of directors
EBRU DEMİRCİ