Kadın odaklı reklamcılığın (femvertising) marka imajına etkisi: Televizyon reklamları üzerine bir araştırma
Effects of female empowerment advertising (femvertising) to brand image: A research into television advertisements
- Tez No: 809225
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BELGİN YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Feminizm, Femvertising, Marka İmajı, Toplumsal Cinsiyet, Feminism, Femvertising, Brand Image, Gender
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medya ve İletişim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Her toplum, tarihsel süreç içinde çeşitli kültürel yapılar geliştirmiştir. Toplumlar, kendi kültürel değerlerini sürdürebilmek amacıyla bireyleri bu değerlere uygun bir şekilde yetiştirmektedir. Her kültürün içerisinde, cinsiyetlere göre farklı görevler ve beklentiler bulunmaktadır. Bu perspektiften bakıldığında, toplumsal cinsiyet rolleri kavramı ortaya çıkmaktadır. Toplum, kadınlara ve erkeklere farklı roller atfetmekte ve bireylerden bu rollerle uyumlu davranışlar sergilemelerini beklemektedir. Kadınlara yüklenen roller zamanla kadınlar tarafından sorgulanmaya başlamış ve bir başkaldırıya dönüşmüştür. Kadınlar toplumdan dışlandığı alanlar da dahil olmak üzere her yerde var olma mücadelesi vermeye başlamıştır. Bu hareket sonucu feminizm kavramı ortaya çıkmıştır. Feminizmin etkisini her alanda göstermeye başladıktan sonra marka ve kurumlar da bu konuda çalışmalar yapmaya başlamıştır. Marka imajına katkı sağlamak amacıyla reklamlarında kadın ve erkek eşitliğini vurgulayan söylemlere yer vermeye başlamıştır. Markaların reklamlarında feminizme yer vermeleri femvertising kavramını başka bir deyişle kadın odaklı reklamcılığı doğurmuştur. Femvertising, markaların reklam çalışmalarında kadınlara yüklenen rollere karşı mücadelesine destek verme niteliği taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı; feminizmin reklamlara nasıl yansıdığı, femvertisingin nasıl ele alındığı, nasıl işlendiği ve markaların reklamlarda feminizme yer vererek marka imajı üzerinde nasıl bir etki bıraktığını ortaya çıkarmaktır. Femvertising'in marka imajına etkisi çalışmada çevrimiçi anket çalışması ile araştırılmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda SPSS programından yararlanılarak sonuçlar analiz edilmiş ve çalışmada sunulmuştur. Analiz sonucu elde edilen verilere bakıldığında çalışmanın 3 hipotezinden 2'si kanıtlanmış, 1'i çürütülmüştür. Sonuç olarak markaların feminist reklamlar yapması, marka imajı üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir ve marka imajını güçlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
Every society has divergent cultures that are ongoing from the past. Societies bring up next generations in line with these cultures in order to maintain their cultures. People live their lives according to cultures from the moment they are born. Every culture has gender-specific duties and expectations. Within this context, the concept of gender roles emerges. Diverse roles are assigned to women and men by society, and individuals are expected to behave peculiar to these roles. The roles ascribed to women began to be questioned by women over time and evolved into a rebellion. Women have started to struggle to exist in all areas, including the ones where they are excluded from society. As a consequence of the movement, the concept of feminism appeared. Brands and corporations started to take actions in this particular matter in the wake of feminism showed its effect on all areas. They included discourses that emphasises equality of man and woman in advertisements so as to contribute their own brand image. Inclusion of feminism by brands in their advertisements emerged notion of femvertising, female empowerment advertising in other words. Femvertising has the aspect of supporting the struggle of brands against the roles imposed on women in their advertising work. The aim of this study; finding out how feminism reflected in advertisements, how femvertising is handled, how it is addressed and what kind of impact brands achieve on brand image by including feminism in advertisements. Impacts of femvertising on brand image researched by carrying out online survey method. In line with the data obtained, the results were analyzed by benefiting from SPSS program and presented in the study. Based on the data obtained as a result of analysis, 2 of the 3 hypotheses of the study were proven and 1 was disproved. As a consequence, brands to make feminist advertisements has a positive effect on brand image and strengthens brand image.