Reklamlarda post-feminist söylemlerin inşası üzerine bir inceleme
A study on the construction of post-feminist discourses in advertisements
  1. Tez No: 874880
  2. Yazar: KÜBRA IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİN TÜZÜN ATEŞALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Feminist reklamlar, post-feminizm, eleştirel söylem analizi
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma reklamlar aracılığıyla feminizmin meta haline getirilmesi ve kadın hareketinin siyasal zemininden uzaklaştırılarak piyasa çıkarlarının hizmetine sunulmasını incelemektedir. Kadın güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleme iddiasındaki reklamlar, çoğunlukla eşitlik talebini piyasa ihtiyaçlarına tahvil eden ve tüketimi teşvik etmeyi merkeze alan reklamlardır. Bu tarz reklamlar kadınlara yönelik destekleyici mesajlar barındırıyor görünse de reklamcılığın tüketim odaklı yapısı nedeniyle reklam metinlerinde post-feminizmin etkisi saptanmaktadır. Post-feminizm, neoliberalizm ile kesişen bireycilik vurgusu nedeniyle, birinci ve ikinci dalga feminizmin toplumsal ve siyasal eleştirisini arka plana iterek toplumsal cinsiyet sorununu bireyselleştirmekte ve tüketime indirgemektedir. Post-feminist söylemlerin aktarımına en uygun medya metinlerinden biri de reklamlardır. Tezin amacı, incelenen reklamların kadınları nasıl temsil ettiğini ve bu temsillerin feminizmin özgün siyasal ve toplumsal eleştirilerini nasıl gölgelediğini ortaya koymaktır. Norman Fairclough'un eleştirel söylem analizi modeli kullanılarak, reklamlardaki dil ve görsel unsurların nasıl ataerkil ve neoliberal değerlerle harmanlandığı detaylıca incelenmiştir. Yapılan analiz sonucunda reklamların feminist söylemleri piyasa değerleri ile harmanlayarak sunduğu saptanmıştır. Bunun yanında post-feminizmin, feminizmin muhalif gücünü kırarak piyasa çıkarlarına uygun hale getirdiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the commoditization of feminism through advertisements and the subordination of the women's movement to the service of market interests by distancing it from its political base. Advertisements that claim to support women's empowerment and gender equality are mostly those that subordinate the demand for equality to market needs and focus on promoting consumption. Although such advertisements seem to contain supportive messages for women, the influence of post-feminism is detected in advertising texts due to the consumption-oriented structure of advertising. Post-feminism, due to its emphasis on individualism that intersects with neoliberalism, pushes the social and political criticism of first and second wave feminism into the background, individualizing the gender problem and reducing it to consumption. One of the most suitable media texts for the transmission of post- feminist discourses is advertisements. The aim of this thesis is to reveal how the analyzed advertisements represent women and how these representations overshadow the original political and social critiques of feminism. Using Norman Fairclough's model of critical discourse analysis, the thesis examines in detail how the language and visual elements of the advertisements are blended with patriarchal and neoliberal values. As a result of the analysis, it was found that advertisements present feminist discourses by blending them with market values. In addition, it has been understood that post-feminism breaks the oppositional power of feminism and makes it suitable for market interests.