2030 دور المرأة القطرية في التنمية الاقتصادية الإسلامية وفق رؤية
Vizyon 2030'a göre Katarlı kadınların İslami ekonomik kalkınmadaki rolü
  1. Tez No: 809248
  2. Yazar: JAMEELA MOHAMMED AL-SHAABİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULMUTTALİP ARPA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Ekonomi, Religion, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Ekonomisi, Katarlı Kadınlar, Kadın Girişimciler, Katar Vizyonu 2030, Ekonomik Kalkınma, Islamic Economy, Sustainable Development, Economic Development, Empowerment, Entrepreneurs, Qatar Vision 2030
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu çalışma, Katar Vizyonu 2030'a göre Katarlı kadınların sürdürülebilir ekonomik kalkınmadaki rolünü İslami bir perspektiften ele almayı ve bu süreçte başarılarını engelleyen zorlukları belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi üzerinden çalışmanın konusuna ve amaçlarına uygunluğu nedeniyle tümevarım yaklaşımı takip edildi. Ayrıca, kişisel görüşmeler yoluyla toplanan verilerin analiz edilmesi amacıyla analitik yaklaşım metodu uygulandı. Altı ay süren saha çalışmasında deneyimleri 5-20 yıl arasında olan yaklaşık 21 Katarlı kadın girişimci seçilerek veriler elde edildi. Çalışmanın neticesinde İslami perspektife uygun çalışma ortamlarda Katarlı kadınların ekonomik hayata pozitif katkı sağladığı ve dosya ve ekonomik alan da birçok sorunun hallinde önemli roller üstlendikleri tespit edildi. Ayrıca çalışmada sözkonusu sürece olumsuz etki eden faktörler de tespit edildi. Çalışma, birtakım önerilerle nihayete erdi: Politika yapıcılar ve paydaşların, Katarlı kadınları sahada destekleyen politikalar, sistemler geliştirme yönünde çalışmalarda bulunması ve yasal/islamî perspektife uygun ekonomik kalkınmaya elverişli ortamların oluşturmasının önemine dikkat dikat çekerek Katarlı kadınların Katar ekonomisine katkılarının ihmal edilmemesi gereken önemli bir alan/oran olacağını hatırlatmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to show the role of Qatari women in sustainable economic development, according to Qatar Vision 2030 from an Islamic perspective, and to show the challenges that hinder their success. The researcher followed the inductive approach by looking at previous studies, as well as using the analytical approach with the aim of analyzing the data collected through personal interviews. The study concluded a set of important results, including: the positivity of Qatari women increased through their participation in work in accordance with the provisions of Islamic law, and the increase in the spread and growth of entrepreneurship, and the Qatari business woman contributed by volunteering in several fields to work on solving problems, especially economic ones. The study also revealed a number of factors that hinder the participation of Qatari women in economic development. The study recommended that policy makers and stakeholders should develop policies and systems supportive of Qatari women and implement them on the ground, and create an environment conducive to sustainable economic development in accordance with the Sharia perspective.