Meme kanserli kadınlarda operasyon sırasında yapılan spesmen görüntülemenin cerrahi sınır değerlendirmesine katkısının araştırılması
The contribution of intraoperative specimen imaging to surgical margin evaluation in women with breast cancer
  1. Tez No: 809292
  2. Yazar: SERVET ERDEMLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN TAŞKIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Meme koruyucu cerrahi, Cerrahi sınır, Duktal karsinoma in-situ, Breast cancer, Breast Conserving Surgery, Surgical Margin, Ductal Carcinoma in-situ
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmanın amacı; meme kanseri sebebi ile meme koruyucu cerrahi (MKC) yapılan olgularda, intraoperatif cerrahi sınır değerlendirmesine spesmen görüntülemenin katkısını belirlemek, görüntüleme bulgularını intraoperatif histopatolojik değerlendirme ve nihai histopatolojik sonuçlar ile karşılaştırmaktır. Eylül 2020-Nisan 2022 arasında meme kanseri sebebiyle MKC yapılan 92 olgu prospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Tüm olgulara spesmen radyografisi ve tomosentez yapıldı, bu yöntemlerle lezyon görüntülenemediyse spesmen ultrasonografi yapıldı. Radyolojik güvenli cerrahi mesafe için sınır değer 2 mm kabul edildi. İntraoperatif patoloji değerlendirmesinde tüm spesmenlere kaba makroskopik değerlendirme, karar verilemeyen olgularda donuk kesit inceleme veya kazıma sitolojisi yapıldı. İntraoperatif görüntüleme ve intraoperatif histopatolojik değerlendirmenin tanısal performansı, hedefli re-eksizyonlardan önce elde edilen ilk spesmenin nihai histopatolojik cerrahi sınır durumuna göre duyarlılık, özgüllük, pozitif öngürü değeri, negatif öngörü değeri hesaplanarak değerlendirildi. Hedefli re-eksizyonlar öncesi 18 olguda, 38 cerrahi sınırda pozitiflik saptandı. İntraoperatif görüntülemenin olgulara göre duyarlılığı %83.3, özgüllüğü %70.3,cerrahi sınırlara göre ise bu oranlar sırasıyla %60.5, %93.4 saptandı. İntraoperatif histopatolojik değerlendirmenin olgulara göre duyarlılığı %83.3, özgüllüğü %50, cerrahi sınırlara göre bu oranlar sırasıyla %84.2, %89.1 saptandı. Cerrahi sınırlara göre intraoperatif histopatolojik değerlendirmenin duyarlılığı intraoperatif görüntülemeden, intraoperatif görüntülemenin ise özgüllüğü intraoperatif histopatolojik değerlendirmeden yüksek bulundu. Duktal karsinoma in-situ olgularında intraoperatif görüntülemenin duyarlılığı %71.4 özgüllüğü %93.2 saptandı. İnvaziv lobüler kanser olgularında, non-lobüler kanser olgularına göre görüntülemenin duyarlılığı daha düşük bulundu. İntraoperatif histopatolojik değerlendirmenin yanlış negatif değerlendirdiği 3 olguda mikrokalsifikasyon ve in-situ komponent bulunmaktaydı, görüntülemeyle bu olgular doğru değerlendirildi. Meme koruyucu cerrahi tedavide tekrar cerrahi oranlarını azaltmak için, 2 mm eşik değerle operasyon sırasında spesmen görüntüleme faydalı bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; To determine the contribution of specimen imaging to the intraoperative surgical margin evaluation in cases undergoing breast-conserving surgery (BCS) for breast cancer and to compare imaging findings with intraoperative histopathological evaluation and final histopathological results. Ninety-two patients who underwent BCS due to breast cancer between September 2020 and April 2022 were prospectively included in the study. We implemented specimen radiography and tomosynthesis in all cases. If the lesion could not be visualized by these methods, specimen ultrasonography was performed. The radiological margin considered was 2 mm. The intraoperative pathology evaluation did gross macroscopic evaluation on all specimens. In case of suspicious surgical margin, frozen section analysis or imprint cytology was performed. The diagnostic performance of intraoperative imaging and intraoperative histopathological assessment was evaluated by calculating sensitivity, specificity, positive predictive value, and negative predictive value according to the final histopathological surgical margin status of the initial specimen obtained before targeted re-excisions. Before targeted re-excisions, 38 surgical margins were positive in 18 patients. The sensitivity/specificity were 83.3%/70.3% of the intraoperative imaging, and on surgical margin level, these rates were 60.5% and 93.4%, respectively. The sensitivity/specificity were %83.3/%50 of the intraoperative histopathological evaluation, and on surgical margin level, these rates were %84.2 and %%89.1 respectively. On surgical margin level, the sensitivity of intraoperative histopathological evaluation was higher than intraoperative imaging, and the specificity of intraoperative imaging was higher than intraoperative histopathological assessment. In ductal carcinoma in-situ cases, the sensitivity of intraoperative imaging was 71.4%, and the specificity was 93.2%. Intraoperative imaging had lower sensitivity in invasive lobular cancer cases than in non-lobular cancer cases. The intraoperative histopathological evaluation assessed 3 cases with microcalcification and in-situ component as a false negative. We evaluated all of these cases as true positive. Intraoperative specimen imaging with a threshold of 2 mm is a valuable method to reduce the reoperation rate in BCS.