İmmün kontrol noktası inhibitörlerine bağlı gelişen pnömonitis sıklığının ve risk faktörlerinin retrospektif incelenmesi
Retrospective investigation of the frequency and risk factors of pneumonitis DUE to immune checkpoint inhibitors
- Tez No: 809316
- Danışmanlar: PROF. DR. HADİCE SELİMOĞLU ŞEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Malignite, İmmünoterapi, İmmün Kontrol Noktası İnhibitörleri, Pnömonitis, Malignancy, Immünotherapy, Immüne Checkpoint Inhibitors, Pneumonitis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş ve Amaç: İmmün kontrol noktası inhibitörleri çeşitli malignitelerin tedavisinde devrim yaratmasının yanında diğer sitotoksik kemoterapiler kadar olmasa da nadir ancak hayatı tehdit edici dereceye varabilen pnömonitis yan etkisi olabilmektedir. Pnömonitis akciğerlerin inflamasyonunu olarak kullanılan genel bir ifadedir. Önemli morbidite ve mortalite sebebi olabilen azımsanmayacak sıklıktaki bu yan etkinin olası risk faktörleri ve kronolojisi net bilinmemektedir. Biz de bu araştırmada, çeşitli malignite tanıları nedeniyle immün kontrol noktası inhibitörü tedavisi verilmiş hastalarda pnömonitis toksisite sıklığını ve olası risk faktörlerini belirleyerek, mortalite ve morbiditeyi azaltmaya katkı sağlamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Medikal Onkoloji ve Göğüs Hastalıkları kliniklerinde takipli, çeşitli maligniteler nedeniyle, Ocak 2016 – Ekim 2021 tarihleri arasında immün kontrol noktası inhibitörü tedavisi almış hastaların tedavi öncesi ve sonrası çekilmiş Toraks BT görüntülemeleri karşılaştırdık. Konu ile ilgili klavuzlarda belirtilen tanı ve derecelendirme önerisi ile hasta dosyaları retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza 117 hasta dahil edilmiştir. Bu hastaların 77'si erkek (%65.8), 40'ı kadındı (%34.2). Yaş ortalaması 57,2 (22-88) idi. 15 (%12,8) hastada immün kontrol noktası inhibitörü ilişkili olduğu düşünülen farklı derecelerde pnömonitis geliştiği tespit edildi. Tüm dereceli pnömonitisler ortalama 5 ayda (2-9 ay) gelişim gösterdiği görüldü. Verilerimizin multivaryans lojistik regresyon analizi ile immün kontrol noktası inhibitörü ilişkili pnömonitis gelişimine etki eden potansiyel risk faktörleri; önceden akciğer hastalığının varlığı, önceden toraks bölgesini içine alan RT almış olmak, nivolumab ile ipilimumab kombine tedavisi almış olmak ile ilişkili olduğu görüldü. Sonuç: İmmün kontrol noktası inhibitörü tedavisi almış popülasyonlarda yeni gelişmiş solunumsal semptomlar dikkatle değerlendirmelidir. Gereği halinde göğüs hastalıkları uzmanlarını içeren multidisipliner bir kurulda tartışmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction-Aim: Immüne checkpoint inhibitors revolutionize the treatment of various malignancies and they can be a rare but life-threatening pneumonitis side effect, although not as much as other cytotoxic chemotherapy. Pneumonitis is a general term used as inflammation of the lungs. The possible risk factors and chronology of this side effect, which can cause significant morbidity and mortality, aren't known clearly. In this study, we aimed to contribute to reducing mortality and morbidity by determining the frequency of pneumonitis toxicity and possible risk factors in patients who were given İmmüne checkpoint inhibitor therapy for various malignancies. Materials and Methods: We compared the thorax CT scans taken before and after the treatment of the patients who were followed up in the Medical Oncology and Chest Diseases clinics of Dicle University Faculty of Medicine and received immune checkpoint inhibitor therapy between January 2016 and October 2021 for various malignancies. Patient record were evaluated retrospectively, with the diagnosis and grading recommendation specified in the relevant guidelines. Results: 117 patients were included in our study. Of these patients, 77 (65.8%) were male and 40 (34.2%) were female. The mean age was 57.2 (22-88) years. It was determined that 15 (12.8%) patients developed pneumonitis of different degrees, which was thought to be associated with an immüne checkpoint inhibitor. It was observed that all grade pneumonitis developed in an average of 5 months (2-9 months). Potential risk factors affecting the development of immüne checkpoint inhibitorassociated pneumonitis by multivariance logistic regression analysis of our data; It was observed that there was a correlation between the presence of lung disease, previous RT that included the thorax, and combined treatment with nivolumab and ipilimumab. Conclusion: Newly developed respiratory symptoms should be carefully considered in populations treated with immüne checkpoint inhibitors. If necessary, it should be discussed in a multidisciplinary committee including pulmonologists.