Kan transfüzyonu eğitiminde iki farklı öğretim yönteminin hemşirelik öğrencilerinin özyeterlilik ve memnuniyetleri üzerine etkisi
The effect of TWO different teaching methods in blood transfusion education on nursing students self-efficacy and satisfaction
- Tez No: 809330
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALE SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Simülasyon, yüksek gerçeklikli simülasyon, ters yüz sınıf, kan transfüzyonu, hemşirelik, Simulation, high-fidelity simulation, flipped classroom, blood transfusion, nursing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma hemşirelik öğrencilerinin kan transfüzyonu öğretiminde kullanılan simülasyon ile ters yüz edilmiş sınıf modelinin hemşirelik öğrencilerinin kan transfüzyonu öz yeterlilik ve memnuniyetleri üzerine etkisinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen ön-test ve son-test kontrol gruplu yarı deneysel bir çalışmadır. Çalışma 25 Ekim-31 Aralık 2022 tarihleri arasında İzmir Bakırçay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde araştırmayı kabul eden hemşirelik 2. Sınıf öğrencileri (n: 87) ile gerçekleştirildi. Çalışmanın verileri Birey Tanılama Formu, Güvenli Kan Transfüzyonu Öz Yeterlilik Ölçeği, Modifiye Simülasyon Etkililik Aracı ve Görsel Kıyaslama Ölçeği ile toplandı. Çalışmadan elde edilen veriler SPSS 25 paket programı ile analiz edilerek tanımlayıcı istatistikler, Shapiro Wilk testi, Bağımsız Örneklem T testi, Wilcoxon İşaretli Sıra testi, Kruskal Wallis testi, Spearman korelasyonu kullanıldı. Simülasyon grubunun Güvenli Kan ve Kan Ürünleri Transfüzyonu Öz Yeterlilik ölçeği ön test puan ortalaması 208,07±18,23, ters yüz sınıf grubunun ön test puan ortalaması 211,58±23,62 iken simülasyon grubun son test puan ortalaması 222,05±22,90, ters yüz sınıf grubunun son test puan ortalamasının 229,71±15,66 olduğu belirlendi. Simülasyon ve ters yüz sınıf grubunun Güvenli Kan ve Kan Ürünleri Transfüzyonu Öz Yeterlilik ölçeğinden elde edilen ön test ve son test toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar elde edilmedi (p>0,05). Simülasyon grubunun Görsel Kıyaslama Ölçeği puan ortalamasının (9,05±1,36) ters yüz sınıf grubuna (8,93±1,37) göre daha yüksek olduğu saptandı. Simülasyon grubunun Modifiye Simülasyon Etkililik Aracı ölçeği toplam puan ortalamasının 85,69±8,60 olduğu belirlendi. Sonuç olarak, hemşirelik öğrencilerinin kan ve kan ürünleri transfüzyonuna ilişkin özyeterlilik ve memnuniyet düzeylerini arttırmada kullanılan her iki öğretim yönteminin de etkili olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
This study is a quasi-experimental study with pre-test and post-test control groups to evaluate the effect of the simulation and flipped classroom model used in blood transfusion teaching of nursing students on blood transfusion self-efficacy and satisfaction of nursing students. The study was carried out between October 25-December 31, 2022 with 2nd year nursing students (n: 87) who accepted the research at İzmir Bakırçay University Faculty of Health Sciences. The data of the study were collected with the Individual Identification Form, Safe Blood Transfusion Self-Efficacy Scale, Modified Simulation Effectiveness Tool and Visual Comparison Scale. The data obtained from the study were analyzed with the SPSS 25 package program and descriptive statistics, Shapiro Wilk test, Independent Sample T test, Wilcoxon Signed Rank test, Kruskal Wallis test, Spearman correlation were used. While the pre-test mean score of Safe Blood and Blood Products Transfusion Self-Efficacy Scale of the simulation group was 208.07±18.23, the mean pre-test score of the flipped class group was 211.58±23.62, while the post-test mean score of the simulation group was 222.05±22. .90, and the posttest mean score of the flipped class group was 229.71±15.66. There was no statistically significant difference between the pretest and posttest total score averages obtained from the Safe Blood and Blood Products Transfusion Self-Efficacy scale of the simulation and flipped class groups (p>0.05). It was determined that the Visual Comparison Scale mean score of the simulation group (9.05±1.36) was higher than that of the flipped class group (8.93±1.37). It was determined that the total mean score of the Modified Simulation Effectiveness Tool scale of the simulation group was 85.69±8.60. As a result, it was determined that both teaching methods used to increase the self-efficacy and satisfaction levels of nursing students regarding blood and blood product transfusion were effective.