Internet gazeteciliğinde iklim haberciliği
Climate journalism in internet journalism
  1. Tez No: 809479
  2. Yazar: SÜMEYYE POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEREN YEGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: İklim Haberciliği, İklim Aktivizmi, Yeni Medya, Climate Journalism, Climate Activism, New Media
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Dijitalleşme ve yeni iletişim teknolojileri ile gelişen ve değişen aktivist pratikler, medya aracılığıyla gündeme gelmektedir. Dijital aktivist pratikler, iklim aktivizmi konusunda etkileşim, hız, zamana ve mekâna bağlı kalmaksızın iletişimin sağlanmasını mümkün kılmıştır. Öyle ki iklim aktivistleri seslerini farklı yeni medya platformları ve projeler ile duyurmaya çalışmaktadır. Medya zaman zaman küresel ve güncel olaylar arasında yer alan iklim değişikliği, küresel ısınma ve çevre haberlerine ilişkin daha uzak bir yaklaşım sergileyebilmektedir. İklim haberleri alan hakkında uzmanlaşmanın gerekli olduğu bir yönelimdir. Bilimsel verilerin kamuoyunun anlayabileceği sade ve anlaşılır bir dil ışığında kullanılması gereklidir. Bu noktada haber dili okuyucuda çaresizlik hissettirmemesi, harekete geçmesini sağlaması bağlamında önemlidir. İklim haberleri, gazetecilerin ve editöryal süreçlerin haberin çerçevesini belirlemesi ile oluşmakta ve haberler ulusal basının internet gazetelerinde de farklılıklarla yer almaktadır. Çalışmanın amacı, küresel ısınma ve iklim değişikliği konulu haberlerin ulusal basının resmi internet sitelerinde hangi benzerlik ve farklılıklarda, hangi sıklıkta yer aldığını ve haberlerdeki sistematik içeriği ortaya koymaktır. Bu çalışmanın iklim haberciliğinin, çevre haberleri alt başlığı altında sunulmadan, mevcut bir tür olarak kabul görmesi yönündeki tartışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Activist practices that develop and change with digitalization and new communication technologies come to the fore through the media. Digital activist practices have made it possible to communicate on climate activism regardless of interaction, speed, time, and place. So much so that climate activists are trying to make their voices heard through different new media platforms and projects. From time to time, the media can take a more distant approach to climate change, global warming, and environmental news, which are among global and current events. Climate news is an orientation in which it is necessary to specialize in the field. Scientific data should be used in plain and understandable language that the public can understand. At this point, news language is important in terms of not making the reader feel helpless and enabling them to take action. Climate news is formed by the fact that journalists and editorial processes determine the frame of the news, and the news is also included in the internet newspapers of the national press with differences. The aim of the study is to reveal the similarities, differences, and frequency of the news on global warming and climate change on the official websites of the national press and to reveal the systematic content in the news. It is thought that this study will contribute to the debate on the acceptance of climate journalism as an existing genre without being presented under the subtitle of environmental news.