Periodontal hastalıklı bireylerin non-steroid antiinflamatuar ilaçların dişeti oluğu sıvısı elastaz ve myeloperoksidaz enzim düzeyleri üzerine etkisinin incelenmesi
The Effect of non-steroidal antiinflammatory drugs on gingival crevicular fluid elastaze like enzyme activity and myeloperoxidase profile
- Tez No: 80948
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLA BERBEROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: NSAI üaç, Dişeti oluğu sıvısı, Elastaz benzeri enzim aktivitesi, Myeloperoksidaz, Periodontal tedavi. iii, NSAID, Gingival crevicular fluid, Elastase-like enzyme activity, Myeloperoxidase, Periodontal treatment
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Bu çalışma bir non-streoid antünflamatuar (NSAI) ilaç olan naproksen sodyumun periodontal tedaviye ek olarak uygulandığında, dişetinin klinik parametreleri üe dişeti oluğu sıvısı (DOS)'nın enzimatik içeriği üzerine olası etkilerinin belirlenebilmesi amacıyla gerçekleştirildi. Bu amaçla periodontal yıkım bulgularına sahip 34 birey seçildi ve bireyler naproksen sodyum veya plasebo verilmesine göre iki alt gruba ayrıldı. Tüm hastalarda başlangıç cep derinliği (CD) ölçüldü, gingival indeks (GI), plak indeksi (PI), dişeti kanama indeksi (DKI) değerleri kaydedildi ve DOS örnekleri elde edildi Gruplardan birine DOS örneklemesini takiben diştaşı temizliği+ağız hijyeni motivasyonundan oluşan başlangıç tedavisi uygulandı. Bu tedaviye ek olarak 6 hafta süreyle günde tek doz olacak şekilde naproksen sodyum (275 mgr) verildi. İkinci gruba ise başlangıç tedavisine ek olarak 6 hafta süreyle plasebo verildi. Deneysel sürecin sonunda tüm bireylerde klinik ölçümler ve DOS örneklemeleri tekrarlandı. DOS örneklerinde myeloperoksidaz (MPO) ve elastaz benzeri enzim aktivite (EBA) düzeyleri spektrofotometrik yöntem üe belirlendi Enzim aktiviteleri total enzim aktivitesi ve enzim konsantrasyonu olarak iki ayrı ifade birimi ile hesaplandı ve ifade edildi NSAI ilaç grubunda deneysel sürenin sonunda ortalama DKI değerleri dışındaki klinik parametreler plasebo grubuna göre önemli ölçüde düşük bulundu (p0.05). Benzer şekilde DOS, EBA ve MPO düzeyleri her iki ifade biçimi üe de tedavi sonrasında gruplar arasında önemli bir fark göstermedi (p>0.05). Ancak NSAI flaç grubunda tedavi öncesi ve sonrası ortalama EBA konsantrasyonu (p=0.002) ve total EBA düzeyinde(p=0.003) önemli bir azalma, olduğu görüldü. Ortalama MPO düzeylerinde tedavi sonrası görülen azalmaların istatiksel anlamlılık düzeyine ulaşmadığı belirlendi. Plasebo grubunda ise total EBA ve EBA konsantrasyonundaki artış ve MPO düzeylerindeki genel azalmanın da istatiksel anlamlılık düzeyinde olmadığı görüldü. DOS enzim düzeyleri ve klinik parametreler arasında sabit ve sürekli bir ilişki bulunmadığı, ancak total enzim aktivitesi ve enzim konsantrasyonu ifade birimleri arasında pozitif yönde kuvvetli ve önemli ilişkiler olduğu belirlendi. Çalışmanın sonuçlarına göre gerek klinik periodontal durum üzerine etkisi gerekse de DOS'nın EBA düzeyleri üzerine etkisi göz önüne alındığında başlangıç tedavisine ek olarak gerçekleştirilen NSAI üaç uygulamasının periodontal tedavi açısından destekleyici olabileceği önerilebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The present study was conducted in order to determine the possible effect of a NSAID (naproxen sodium) on clinical periodontal status and the enzymatic profile of gingival crevicular fluid (GCF) when given as an adjunct to periodontal treatment For this purpose a total of 34 subjects with mud-moderate periodontal breakdown were selected and were devided into two subgroups as naproxen sodium or placebo receivers. Baseline probing depths (PD) were measured and Gingival Index (GI), Plaque Index (PI) and Gingival Bleeding Index (GBI) scores were recorded in each subject Baseline GCF samples were also obtained. In one group patients were treated with a protocol consisting of baseline periodontal treatment (scaling+oral hygiene instructions) and naproxen sodium (275 mgr) adminstration daily for a period of 6 weeks. In the other group patients received the same treatment except placebo was given instead of naproxen sodium for the same time course. At the end of the experimental period clinical recordings and GCF sampling was repeated. Myeloperoxidase (MPO) and elastase-like enzyme activity (ELA) levels were determined in GCF samples by spectrophotometric method Enzymatic content of GCF was calculated and presented both as total enzyme activity and enzyme concentration. At the end of the experimental period all of the clinical parameters, except mean GBI scores, was significantly lower in NSAID group than the placebo group (p0.05). In a similar manner at the end of treatment there were no significant differences between the two groups regarding enzyme levels or two modes of data presentation (p>0.05). However, in NSAID group mean ELA IVconcentration (p=0.002) and mean total ELA (p=0.003) presented significant decreases with treatment Also with treatment a general reduction in MPO levels was seen, however this difference did not reach to significant levels (p>0.05). In the placebo group the increase in total ELA and ELA concentration and the general decrease in MPO levels also was not found to be statistically significant Although constant and stable correlations between GCF enzyme levels and clinical parameters could not be found, positive and strong correlations were observed between total enzyme activity and enzyme concentrations. Based on the positive clinical effect and also on the ELA profile of GCF, it can be suggested that NSAID given as an adjunct to baseline periodontal treatment could be beneficial in the outcome of treatment