İlkokul ve ortaokul öğretmenlerinin algılarına göre örgütsel çeviklik, örgütsel çekicilik ve örgütsel sinisizm arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between organizational agility, organizational attraction and organizational cyncism according to perceptions of primary and secondary school teachers
  1. Tez No: 809484
  2. Yazar: EMİNE ÖZKURT BALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN KAHVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Çeviklik, Örgütsel Çekicilik, Örgütsel Sinisizm, Organizational Agility, Organizational Attractiveness, Organizational Cynicism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırma, ilkokul ve ortaokul öğretmenlerinin algılarına göre örgütsel çeviklik, örgütsel çekicilik ve örgütsel sinisizm arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanarak yapılmıştır. Artvin ili Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilkokul ve ortaokulda görev yapmakta olan 304 öğretmen araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. İlişkisel tarama modeli kullanılarak yapılan araştırmanın sonucuna göre; öğretmenlerin örgütsel çeviklik algıları olumlu olarak belirlenmiş olup; cinsiyet, yaş, mesleki hizmet süresi değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermezken; eğitim düzeyi, okul türü, görev türü değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermektedir. Diğer yandan öğretmenlerin çeviklik algıları en yüksek yetkinlik alt boyutunda, en düşük ise hız alt boyutunda olduğu belirlenmiştir. Öte yandan öğretmenlerin örgütsel çekicilik algılarının olumlu olduğu belirlenmiş ve cinsiyet, yaş, okul türü, mesleki hizmet süresi, görev türü değişkenleri arasında anlamlı farklılık göstermezken; eğitim düzeyi değişkenine göre anlamlı bir farklılık meydana gelmiştir. Öğretmenlerin örgütsel çekicilik algıları en yüksek prestij alt boyutunda, en düşük ise takip etme niyeti alt boyutunda olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte, öğretmenlerin örgütsel sinisizm algıları orta düzeyde bulunmuş olup; cinsiyet, eğitim düzeyi, yaş, okul türü, mesleki hizmet süresi, görev türü değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir ve en yüksek davranışsal alt boyutta, en düşük ise duyuşsal alt boyutta olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Araştırma sonucunda örgütsel çeviklik ile örgütsel sinisizm ve örgütsel çekicilik ile örgütsel sinisizm arasında negatif yönde orta düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Bununla beraber, örgütsel çevikliğin ve örgütsel çekiciliğin örgütsel sinisizmin anlamlı yordayıcıları olduğu ve öğretmenlerin örgütsel sinisizm algılarının %51'i örgütsel çeviklik ve örgütsel çekicilik puanı tarafından açıklanabildiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the relationship between organizational agility, organizational attractiveness and organizational cynicism according to the perceptions of primary and secondary school teachers. The sample of the research consists of 304 teachers working in primary and secondary schools in Artvin. According to the results of the research conducted using the correlational survey model; teachers' organizational agility perceptions were determined as positive; while there was no significant difference according to the variables of gender, age, and length of professional service; it varies significantly according to education level, school type, and task type variables. It was determined that teachers' agility perceptions were highest in the competency sub-dimension and the lowest in the speed sub-dimension. It was determined that teachers' organizational attractiveness perceptions were positive and there was no significant difference between the variables of gender, age, school type, professional service period, and task type; there was a significant difference according to the education level variable. It has been determined that teachers' organizational attractiveness perceptions are the highest in the prestige sub-dimension and the lowest in the sub-dimension of the following intention. Besides, teachers' perceptions of organizational cynicism were found to be intermediate; It was determined that there was no significant difference according to the variables of gender, education level, age, school type, professional service period, type of duty and it was concluded that it was the highest in the behavioral sub-dimension and the lowest in the affective sub-dimension. As a result of the research, a moderate and negative relationship was found between organizational agility and organizational cynicism, between organizational attractiveness and organizational cynicism. In addition, it was determined that organizational agility and organizational attractiveness are significant predictors of organizational cynicism, and 51% of teachers' perceptions of organizational cynicism can be explained by the organizational agility and organizational attractiveness score.