Ventilasyon tüp öyküsü olan çocuklarda işitsel işlemleme becerilerinin değerlendirilmesi ve geç latanslar
The evaluation of auditory processing skills and late latences in children with ventilation tube history
- Tez No: 809490
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT NACİ ÖZLÜOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Otitis Media, İşitsel işlemleme, Gürültüde konuşmayı anlama, Konuşma algısı, Temporal çözünürlük, Temporal sıralama, İşitsel Uyarılmış Kortikal Potansiyeller
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada amaç çocukluk döneminde (3-10yaş) efüzyonlu otitis media tanısı almış bireylerde bilateral ventilasyon tüpü uygulaması sonrası temporal işitsel işlemlemede meydana gelen değişiklikler ve bu değişikliklerin gürültüde konuşmayı anlama performansı üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Çalışma olgu-kontrol çalışmasıdır. Çalışmaya İstanbul Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz kliniğine gelen normal işitme eşiklerine ve normal immitansmetrik değerlendirmeye sahip, otitis media tanısı almamış, 10-15 yaş arası 30 birey ve çocukluk döneminde (3-10 yaş) effüzyonlu otitis media tanısı alarak bilateral ventilasyon tüpü uygulanmış, normal işitme eşiklerine ve normal immitansmetrik değerlere sahip 10-15 yaş arası 30 birey olmak üzere toplam 60 birey dahil edilmiştir. Her gruba türkçe matriks test, rastgele aralık tespit etme testi, frekans pattern testi ve süre pattern testi, işitsel uyarılmış kortikal potansiyeller testi uygulanmıştır. Kontrol grubuna göre çalışma grubunda temporal işlemleme testleri (frekans patern testi, süre patern testi rastgele aralık tespit etme testi) karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark elde edilmiştir (p0.05). Çalışma sonucunda VT öyküsü olan çocuklarda santral işitsel işlemleme becerilerinin etkilenmiş olduğu tespit edilmiştir. Yapılan temporal işlemleme testleri, Türkçe matriks test ve işitsel uyarılmış kortikal potansiyel testleri güvenilir, kolay uygulanabilir testler olarak efüzyonlu otitis media öyküsü olan çocuklarda geleneksel işitme test yöntemleri ile beraber kullanılması sınıf gürültüsünde anlama becerierini değerlendirmek açısından önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate changes in temporal auditory processing skills in children who underwent bilateral ventilation tube (VT) after Effusion Otisis Media diagnosis and the effect of these changes on speech comprehension in noisy environments. The children were 3-10 years old. This is a case-control study. In total 60 individuals were included in the study; The control group had 30 of children ages 10-15, who had normal hearing thresholds and normal immitansmetric evaluation, and were not diagnosed with effusion otitis media. The test group were 30 children, ages 10-15 who had surgery and used bilateral ventilation tubes after their diagnosis of effusion otitis media during the ages of 3-10 and currently had normal hearing thresholds and normal immitansmetric values. Each group performed the Turkish Matrix Test (TMT), Random Gap Detection Test (RGDT), Frequency Pattern Test (FPT), and Duration Pattern Test (DPT) Auditory Evoked Cortical Potential (AECP). When the temporal processing tests (FP, DP, RGDT) were compared in the test group compared to the control group, a significant difference was obtained(p0,05). As a result of the study, it was determined that the central auditory processing skills were affected in children with a history of VT. Temporal processing tests, Turkish matrix test and auditory evoked cortical potential tests can be recommended as reliable and easily applicable tests, together with traditional hearing test methods in children with a history of otitis media with effusion, in order to evaluate comprehension skills in classroom noise. Key Words : Otitis Media, Auditory Processing, Understanding speech in noisy environment, Speech perception, Temporal resolution, Temporal processing, Auditory Evoked Cortical Potential.