The effect of technology usage level on job performance: A study on ığdır university administrative staff
Teknoloji kullanim düzeyinin iş performansina etkisi: Iğdir üniversitesi idari personeli üzerine bir araştirma
- Tez No: 809503
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Teknolojileri, İş Performansı, İdari Personel, Information Technologies, Work Performance, Administrative Staff
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bilişim teknolojileri tarihi incelendiğinde, 21 Kasım 1969'da ABD savunma bakanlığına bağlı ARPA tarafından geliştirilen, dünyanın ilk paket ağı ve internetin öncüsü olan ARPANET ile bilişim teknolojilerinin temelinin atıldığı görülmektedir. İlk başta nükleer saldırılara karşı kurulan ARPANET, başta Kaliforniya üniversitesi olmak üzere bazı üniversitelerde zamanla geliştirilmiş ve internetin temeli atılmıştır. İnternetin kurulumu ile bilişim sistemleri büyük bir ilerleme kat etmiştir. Doğal olarak bilişim ağlarında yaşanan gelişmeler, devlet sistemlerinde de değişimlere yol açmıştır. Küreselleşen dünya ortamında bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmesi ile beraber kamuda değişim ve dönüşümlerin yaşanması kaçınılmaz olmuştur. Böylece BT literatürü incelendiğinde, yönetim kavramı ile olan etkileşimi de görülmektedir. Özellikle modern yönetim anlayışında yaşanan değişimler, teknolojik gelişmeler ile paralellik göstermektedir. Ayrıca teknolojinin hızla gelişmesi, geleneksel devlet anlayışından elektronik devlet anlayışına geçişi sağlamış ve kamuda bazı değişimler yaşanmaya başlamıştır. Bu çalışmada, teknoloji kullanım düzeyinin iş performansına etkisi incelenip personel üzerine değerlendirmeler yapılmıştır. Bilgi teknolojileri kavramı anlatılmış, kamu sektöründe kullanılan teknoloji altyapılarından ve dünyada kullanılan bazı teknoloji uygulamalarından söz edilmiştir. Kamuda kullanılan teknoloji altyapılarından; MERNİS, UYAP, e-belediye, EBYS gibi sistemlerin anlatılması, çalışmada bilişim teknolojileri kavramına farklı bir boyut katmıştır. Bu çalışma, teknoloji kullanım düzeyinin iş performansına etkisini araştırmak için anket yönteminin kullanıldığı bir saha araştırması şeklinde yapılmış ve böylece araştırma kapsamında evren olarak Iğdır Üniversitesi idari personeli seçilmiştir. Ayrıca araştırma sonucunda elde edilen bulgular detaylı bir şekilde analiz edilmiş ve son olarak elde edilen bulgulardan yola çıkılarak sonuç ve öneriler kısmı ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
When the history of information technologies is examined, it is seen that the foundation of information technologies was laid with ARPANET, the world's first packet network and the pioneer of the internet, developed by ARPA under the US ministry of Defense on november 21, 1969. ARPANET, which was initially established against nuclear attacks, was developed over time in some universities, especially the University of California, and the foundation of the internet was laid. With the establishment of the Internet, information systems have made great progress. Naturally, developments in information networks have also led to changes in government systems. With the development of information and communication technologies in the globalizing world environment, it has become inevitable to experience changes and transformations in the public sector. Thus, when the IT literature is examined, its interaction with the concept of management is also seen. Especially the changes in the modern management approach show parallelism with the technological developments. In addition, the rapid development of technology has provided the transition from the traditional state understanding to the electronic state understanding and some changes have begun to occur in the public sector. In this study, the effect of technology usage level on job performance was examined and evaluations were made on personnel. The concept of information technologies is explained, technology infrastructures used in the public sector and some technology applications used in the world are mentioned. Of the technology infrastructures used in the public; Explaining systems such as MERNİS, UYAP, emunicipality, EBYS added a different dimensions to the concept of information technologies in the study. This study was conducted in the form of a field study using the questionnaire method to investigate the effect of technology usage level on job performance and thus the administrative staff of Iğdır University was selected as the universe within the scope of the research. In addition, the findings obtained as a result of the research were analyzed in detail and the conclusion and recommendations part was discussed based on the findings obtained at the end.