Acil serviste karbonmonoksit zehirlenmesitanısı alan hastalarda plazma total tiyol seviyelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of plasma total thiol levels in patients with carbon monoxide poisoningin the emergency department
  1. Tez No: 809517
  2. Yazar: ORHAN DELİCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAVVA ŞAHİN KAVAKLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Karbonmonoksit zehirlenmesi, oksidatif stres, antioksidan, total tiyol, Carbonmonoxide poisoning, oxidative stress, antioxidant, total thiol
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Karbonmonoksit zehirlenmesi ile acil servise başvuran hastaların, geliş (0.saat ), 1.ve 6 saatte normobarik oksijen tedavisi (NBOT) devam ederken, antioksidan bir parametre olan total tiyolün seviyelerini ölçmek , 0.saatten 6.saate kadar olan total tiyol seviyelerinin değişikliklerini ortaya koymak ve antioksidanların CO zehirlenmesindeki seyrini incelemek. Gereç ve yöntem: Bu çalışma Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi (AAEAH) Acil Tıp Kliniğine başvurarak CO zehirlenmesi tanısı alan 85 hasta ve yine aynı hastane acil servisinde çalışan 50 gönüllü üzerinde yapıldı. Çalışma grubundan 0.1.ve 6.saatlerde total tiyol düzeyi ölçüldü. Karbonmonoksit zehirlenmeli hastalardan rutinde istenen tetkikler olan karboksihemoglobin düzeyi,kardiyak belirteçler, elektrokardiyografi (ekg) istendi. Gönüllü grubununda total tiyol düzeyi ölçüldü. Veriler SPSS 16.0 paket programı ile analiz edildi. Demografik özellikler, semptomların dağılımları ve laboratuvar sonuçları incelendi. Bulgular: Total tiyol ortalama değerleri 0.saatten 1.saate doğru anlamlı şekilde azalma (p0.05). Hasta grubunun, kontrol grubundaki antioksidan seviyelerine ulaştığı saptandı. Sonuç: Oksidatif stresin arttığı bir durum olan CO zehirlenmesinde antioksidanların azaldığını ve oksijen tedavisiyle antioksidan olan tiyolün arttığını ve kontrol grubunda ki tiyol değerlerine yaklaştığını gözlemledik.
Özet (Çeviri)
Aim: To measure 0 (arrival), 1 and 6. hour total thiol levels as an antioxidant parameter during normobaric oxygen treatment, to determine total thiol level changes between from 0 to 6. hour and to inspect courses of antioxidants in patients who admitted to the Emergency Department due to carbonmonoxide poisoning. Materials and Method: This study was done in Ankara Atatürk Teaching Hospital Emergency Department with 85 patients diagnosed as carbonmonoxide poisoning and 50 volunteer hospital personel. In the study group, total thiol levels were measured during 0,1 and 6. hour of arrival. Carboxyhemoglobin level, cardiac markers and electrocardiogram (ECG) were studied routinely in every carbonmonoxide poisoning patients. Total thiol levels were measured in the volunteer group aswell. All the data was analysed with SPSS 16.0 package programme. Demographic features, distribution of the symptoms and laboratory results were calculated. Results:Total thiol levels significantly decreased through 0-1. hour interval (p0.05). By oxigen treatment the antioxidant levels of patient group reached to control group. Conclusion: In the study, reducing of the antioxidants in the carbonmonoxide poisoning as a preceeding condition of oxidative stress, increasement of thiol levels as an antioxidant with oxygen therapy and reaching almost control group thiol levels were observed.