Müzik pedagojisinde öğretmenlerinin temel öğretim yöntemlerine ilişkin özyeterlik düzeyleri
Self-efficacy levels of music teachers' regarding fundamental teaching methods in secondary school music pedagogy
  1. Tez No: 809538
  2. Yazar: ŞEYMA KEMALOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY ÇELENK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Öğretmeni, Müzik Eğitimi, Kodaly, Orff, Suzuki, Dalcroze, Music Teacher, Music Education, Kodaly, Orff, Suzuki, Dalcroze
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Bu araştırma, ortaöğretim müzik öğretmenlerinin, Kodaly, Orff, Suzuki ve Dalcroze yöntemlerine ilişkin özyeterlik düzeylerinin ve pedagojik yaklaşımlarının nasıl olduğu bilinmezine ilgi duymakta ve elde edeceği veriler üzerinden bir durum tespiti yapmayı amaçlamaktadır. Araştırma ayrıca, mevcut çerçevedeki bilimsel bulguların yol göstericiliğinde uygulamaya yönelik yakın ve ileri zamanlı çözüm önerileri geliştirmek ve bu alandaki literatürün gelişmesine katkı oluşturmayı amaçlamaktadır. Yöntem: Bu araştırma nitel destekli olup, nicel verilere bağlı betimsel araştırma yöntemlerinden tarama (survey) modelinde tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Türkiye'nin 7 bölgesinden Devlet (Kamu) Okulunda ve Özel Okulların orta öğretim kademesinde görev yapmakta olan 300 müzik öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada, geçerliği-güvenirliği sağlanan ve Balçın ve Ergün (2018)'den uyarlanan (32 madde) özyeterlik ölçeği, veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Ayrıca, ölçeğe müzik öğretmenlerinin mesleki yeterlikleri, teknik ve yöntem kullanımına yaklaşımları ve Kodaly, Orff, Suzuki ve Dalcroze yöntemlerine ilişkin genel yaklaşımlarını yansıtan (11 madde) maddeler de eklenmiştir. Veriler Google Forms vasıtasıyla müzik öğretmenlerinden toplanmıştır. Ölçek maddelerine verilen cevapların dağılımları frekans (f) ve yüzde (%) analizi ile elde edilmiştir. Öğretmenlerin özyeterlik düzeylerinin belirlenmesi için, her maddenin aritmetik ortalamaları ve ölçek ağırlıklı madde aritmetik ortalamaları belirlenmiştir. Grup puanlarının karşılaştırılmasında Mann- Whitney U testi ve Kruskal-Wallis H testi uygulanmıştır. Ayrıca ilişkisel taramalarda ise, Pearson korelasyon testi uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmanın en temel bulguları, öğretmenlerde yöntembilime karşı duyarlılık ve olumsal yönelimler olmasına karşın bilgi düzeyindeki eksikliğe bağlı olarak uygulama yönlü negatif özyeterlik geliştiğini göstermektedir. Bulguların genel görünümü, teori ile pratik, geleneksel yöntem ile teknoloji destekli yöntem arasında farklar oluştuğu ve öğretmenlerin analitik derleme ya da bütünleşik konsept geliştirme özyeterliği algısından uzak kaldıkları konusunda ciddi sorun tespitleri içermektedir. Sonuçlar: Araştırma, mesleki eğitim ve uzmanlaşma ile yöntembilimsel tutum arasında pozitif ilgiler tespit ederek, genel çapta bir teori-uygulama bütünlüklü müfredat değişiminin gerekli olduğu sonucuna ulaşmıştır. Pedagojik eğitimin yanı sıra meslek içi eğitimlerle güçlendirilmesi gereken pratik yönlü eğitim, öğretmenlerin yöntembilimsel uygulamalar konusunda öz-yetersiz hissettikleri sorunların çözümü için rehber olma potansiyeli taşımaktadır. Müzik öğretmenlerinin pedagojik yeterlikleri, pratik yönlü dijital uygulama etkileşimleri ve sosyal ağlar çerçevesinde gelişime açıktır. Araştırmanın en önemli sonucu, öğretmenlerin yöntembilimsel sorunlarının uygulamalı eğitim müfredatıyla çözümlenebilir olduğudur. Ancak bu çözümlemenin belirli demografik bileşenlere göre değil genelleştirilmiş makro uygulamalara göre tasarlanması gerektiği de yadsınamaz bir sonuçtur.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research is interested in the unknown of the self-efficacy levels and pedagogical approaches of secondary school music teachers regarding the Kodaly, Orff, Suzuki and Dalcroze methods and aims to make a due diligence on the data to be obtained. The research also aims to develop near-term and future-oriented solution proposals under the guidance of scientific findings in the current framework and to contribute to the development of the literature in this field. Method: This research is qualitatively supported and designed in the survey model, which is one of the descriptive research methods based on quantitative data. The study group of the research consists of 300 music teachers working in the secondary education level of the State (Public) Schools and Private Schools from 7 regions of Turkey. In the study, the self-efficacy scale (32 items), which was validated and reliable and adapted from Balçın and Ergün (2018), was used as a data collection tool. In addition, items (11 items) reflecting the professional competencies of music teachers, their approaches to the use of techniques and methods, and their general approaches to Kodaly, Orff, Suzuki and Dalcroze methods were also added to the scale. Data were collected from music teachers via Google Forms. The distributions of the answers given to the scale items were obtained by frequency (f) and percentage (%) analysis. In order to determine the self-efficacy levels of the teachers, the arithmetic averages of each item and the scale-weighted item arithmetic averages were determined. Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis H test were used to compare group scores. In addition, Pearson correlation test was applied in relational scans. Findings: The most basic findings of the study show that although teachers have sensitivity to methodology and contingent tendencies, application-oriented negative self-efficacy develops due to the lack of knowledge. The general view of the findings includes serious problem determinations that there are differences between theory and practice, traditional method and technology-assisted method, and that teachers are far from the perception of analytical compilation or integrated concept development self-efficacy. Results: The research found positive correlations between vocational education, specialization and methodological attitude, and concluded that a general theory-practice-integrated curriculum change is required. In addition to pedagogical education, practical training, which should be supported with in-practical training, has the potential to be a guide for solving the problems that teachers feel self-incompetent about methodological applications. The pedagogical capabilities of music teachers are open to progress within the framework of practical digital application interactions and social networks. The most important result of the research is that teachers' methodological problems can be solved with the applied education curriculum. However, it is also an undeniable conclusion that this analysis should be designed according to generalized macro applications and not specific demographic components.