Anemisiz demir eksikliği olan bireylerin sirkadiyen kan basıncı varyasyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of circadian blood pressure variations in individuals with iron deficiency without anemia
  1. Tez No: 809556
  2. Yazar: KERİMAN IŞIL ÜNSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELMA KARAAHMETOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anemisiz Demir Eksikliği, Ambulatuar Kan Basıncı Monitorizasyonu, Dipping, Non Dipping, Iron Deficiency Without Anemia, Ambulatory Blood Pressure Monitoring, Dipping, Non Dipping
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Demir; eritropoetik aktivite, oksidasyon ve hücresel immünite için esansiyel bir elementtir. Hemoglobin, miyoglobin sentezinde, hücresel solunum için gerekli kofaktörlerin ve enzimlerin sentezi dahil mitokondriyal işlevlerde rol alır. Demir eksikliğinde ise mitokondriyal disfonksiyon, düşük ATP seviyeleri, bozulmuş kasılma ve gevşeme ile kardiyomiyositlerin kontraktilitesi bozulur. Anemiden kaynaklı sempatik aktivite artışının, kardiyak remodelling'in non dipper HT'ye neden olabileceğini düşünerek, daha anemi ortaya çıkmadan bir önceki basamaklardan biri olan kardiyak kontraktilitenin bozulduğu demir eksikliğinde ABPM kullanarak dipper, non-dipper paternleri değerlendirmeyi amaçladık. Literatürde bu konu üzerine yapılan çalışma bulunmamaktadır. Bu da çalışmamızın önemini arttırmaktadır. Gereç ve Yöntem: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Dahiliye Polikliniğine başvuran 18-65 yaş arası anemisiz demir eksikliği olan tüm gönüllüler ile polikliniğimize başka nedenlerle başvurmuş olup dışlama kriterlerindeki tanılardan birini almamış olan sağlıklı kontrol grubundan oluşan tüm gönüllüler çalışmamıza dahil edilmiştir. Çalışmamıza dahil edilen bireylere tansiyon holter cihazı takılarak 24 saat ambulatuar kan basıncı monitorizasyonu yapılmıştır. Tüm gönüllüler için endikasyon dahilinde bakılmış olan biyokimya sonuçları ve 24 saat ambulatuar kan basıncı monitorizasyonu sonuçlarının gruplar arasında karşılaştırılması ile çalışma sonuçları değerlendirilmiştir. Bulgular: Demir eksikliği olan bireylerin trigliserid düzeyi, kontrol grubuna göre daha düşüktü. Aralarındaki istatistiki fark anlamlı idi (p=0,035). Demir eksikliği grubunda TyG anlamlı farkla kontrol grubuna göre daha düşüktü (p=0,011). Demir eksikliği grubunun gece nabız ortancası kontrol grubuna göre, normal aralıkta olmakla beraber, daha yüksek bulunarak anlamlı istatistiksel fark saptandı (p=0,003). Demir eksikliği grubu ile kontrol grubunun gündüz SBP ortancaları karşılaştırıldığında demir eksikliği grubunda anlamlı farkla daha düşük bulundu (p=0,047). Demir eksikliği olan grupta non-dipper patern kontrol grubuna göre daha yüksek oranda gözlemlendi. İstatistiki fark anlamlı olmaya çok yakındı (0,052). Sonuç: Çalışmamızla beraber anemiden önceki demir eksikliği fazında kardiyovasküler sistemde değişiklikler meydana geldiğini ve non-dipper paternin daha sık gözlendiğini göstermiş olduk. Araştırmamız aslında anemide kardiyovasküler sistemde olan değişikliğin ferritin düştüğü devrede başlayabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle tam kan sayımı ile beraber ferritin de çalışılmasının toplum taramasında önemli olduğunu düşünmekteyiz. Böylece demir eksikliğinin erken tanınması ve komplikasyonları azaltabileceğinden tedavi edilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Iron is an essential element as it is necessary for erythropoietic function, oxidative metabolism and cellular immunity. Iron is involved in mitochondrial functions, including the synthesis of hemoglobin, myoglobin, synthesis of cofactors and enzymes necessary for cellular respiration. In iron deficiency, the contractility of cardiomyocytes is impaired, with mitochondrial dysfunction, low ATP levels, impaired contraction and relaxation. We aimed to evaluate dipper and non-dipper patterns by using ABPM in iron deficiency where cardiac contractility is impaired, which is one of the steps before anemia occurs, considering that increased sympathetic activity due to anemia and cardiac remodeling may cause non-dipper HT. There are no studies on this subject in the literature. This increases the importance of our work. Materials and Methods: All volunteers with anemia-free iron Deciency between the ages of 18 and 65 who applied to the Internal Medicine Outpatient Clinic of Ankara Bilkent City Hospital and all volunteers consisting of a healthy control group who applied to our outpatient clinic for other reasons and did not receive one of the diagnoses in the exclusion criteria were included in our study. A blood pressure holter device was attached to the individuals included in our study and ambulatory blood pressure monitoring was performed for 24 hours. The results of the study were evaluated by comparing the biochemistry results of all volunteers within the indication and the results of 24-hour ambulatory blood pressure monitoring between the groups. Results: The triglyceride level of individuals with iron deficiency was found to be lower than the control group. The statistical difference between them was significant (p=0,035). TyG was found to be significantly lower in the iron deficiency group than in the control group (p=0,011). The median nighttime heart rate of the iron deficiency group was found to be higher than the control group, although it was within the normal range, and a statistically significant difference was found (p=0.003). When the medians of daytime SBP of the iron deficiency group and the control group were compared, it was found to be significantly lower in the iron deficiency group (p=0.047). The non-dipper status was found to be higher in the iron deficient group than in the control group. The statistical difference was very close to being significant (0.052). Conclusion: With our study, we have shown that changes occur in the cardiovascular system in the iron deficiency phase before anemia and that the non-dipper pattern is observed more frequently. Our research suggests that the change in the cardiovascular system in anemia may begin during the phase when ferritin decreases. For this reason, we think that it is important to study ferritin together with complete blood count in population screening. Thus, early recognition of iron deficiency and treatment can be recommended as it can reduce complications.