Demir eksikliği anemisi tanısı alan hastaların tedavi öncesi ve tedavi sonrası yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of quality of life before and after treatment of patients with irondeficiency anemia
  1. Tez No: 576555
  2. Yazar: TUBA BEŞE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH AKSU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: demir eksikliği anemisi, yaşam kalitesi, koruyucu hekimlik, Iron deficiency anemia, quality of life, preventive medicine
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Anemi dünya çapında önemli bir halk sağlığı sorunudur. Aneminin toplumda en sık görülme nedeni hipoproliferatif anemi olup bunun da en sık nedeni demir eksikliği anemisidir. DSÖ yaşam kalitesini“Bireylerin kendi yaşamlarını, içinde bulundukları kültür ve değer sistemleri şartlarında, hedefleri, beklentileri, standartları ve ilgileri ile bağlantılı olarak algılama şekli”olarak tanımlar. Anemi nedeniyle oluşan doku hipoksisinin sebep olduğu yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı kontrol altına alınmadığında bireyin günlük yaşam aktivitelerini ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu araştırmada demir eksikliği anemisi olan hastalarda replasman tedavisi öncesi ve sonrası WHOQOL-BREF yaşam kalitesi ölçeğinin sonuçlarını karşılaştırıp hastalarda demir eksikliği anemisi ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi değerlendirmek istedik. Çalışmaya 2018 Eylül -2019 Nisan ayları arasında Hacettepe Üniversitesi Hastanesi Genel Dâhiliye, Hematoloji, Aile Hekimliği polikliniklerine başvuran 134 demir eksikliği anemisi olan hasta dâhil edildi. Bu hastalardan 95' i kontrole geldi. Kontrole gelen hastaların tedavi öncesi ve sonrası kan parametreleri istenip, demir eksikliği anemisi semptomları sorgulanarak, WHOQOL-BREF yaşam kalitesi ölçeği doldurtuldu. Ardından tedavi öncesi ve sonrası bulgular karşılaştırıldı. Hastaların demir replasman tedavisi sonrası eritrosit, Hb, MCV, lökosit, ferritin değeri arttı, trombosit değeri azaldı. Demir eksikliği anemisi semptomlarından çabuk yorulma, nefes darlığı, solukluk, çarpıntı, el-ayaklarında uyuşma şikâyetleri azalmış olup istatistiksel olarak anlamlı fark oluşturdu. Halsizlik şikâyeti de azalmış olup istatistiksel olarak anlamlı fark oluşturmadı. Hastaların yaşam kalitesi ölçeğinde fiziksel alan, genel algılanan yaşam kalitesi, algılanan sağlık durumu puanları tedavi sonrası artmış olup istatistiksel olarak anlamlı fark oluşturdu. Psikolojik alanda, sosyal alanda, çevre-TR alanında puanları artmış olup istatistiksel olarak anlamlı fark oluşturmadı.
Özet (Çeviri)
Anemia is an important public health problem worldwide. The most common cause of anemia in the community is hypoproliferative anemia, which is the most common cause of iron deficiency anemia. WHO defines quality of life as per the way individuals perceive their lives in connection with their goals, expectations, standards and interests in the context of their culture and value systems. When fatigue, lassitude and breathlessness caused by hypoxia caused by anemia are not controlled, it affects the daily life activities and quality of life of the individual negatively. In this study, we aimed to compare the results of WHOQOL-BREF scale before and after replacement therapy in patients with iron deficiency anemia and to evaluate the relationship between iron deficiency anemia and quality of life in patients. The study included 134 patients with iron deficiency anemia who applied to Hacettepe University Hospital Internal Medicine, Hematology, Family Medicine outpatient clinics between September 2018 and April 2019. 95 of these patients came to the control. Before and after the treatment of these patients, blood parameters of the patients were requested and the symptoms of iron deficiency anemia were questioned and the WHOQOLBREF quality of life scale was filled. Then, pre- and post-treatment findings were compared. After iron replacement therapy, erythrocyte, Hb, MCV, leukocyte, ferritin levels were increased and platelet values decreased. The symptoms of iron deficiency anemia, fatigue, breathlessness, pallor, palpitations, numbness in hand-feet decreased and statistically significant difference was observed. The complaint of lassitude was also decreased and however did not make a statistically significant difference. Quality of life scale of patients, general perceived quality of life, perceived health status, physical domain scores increased and the difference was statistically significant. Psychological domain, social relationship domain, environment domain-TR scores increased and did not make a statistically significant difference.