Okul psikolojik danışmanlarının iş akışı deneyimlerinin incelenmesi
Investigation the work flow experience of school counselors
  1. Tez No: 809582
  2. Yazar: YAĞMUR ATALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİĞDEM MÜGE SİYEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Akış deneyimi, iş akışı deneyimi, iş doyumu, pozitif psikolojik sermaye, okul psikolojik danışmanları, Flow experience, work flow experience, job satisfaction, positive psychological capital, school counselors
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul psikolojik danışmanlarının iş akışı deneyimlerinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda, okul psikolojik danışmanlarının iş doyumu, pozitif psikolojik sermaye ve sosyodemografik özellikleri ile iş akışı deneyimleri arasındaki ilişki ele alınmıştır. Araştırmada ilişkisel desen kullanılmıştır. Araştırmaya İzmir ilinde MEB'e bağlı okullarda görev yapan 219 okul psikolojik danışmanı katılmıştır. Araştırmada okul psikolojik danışmanlarının iş akışı deneyimlerini ölçmek için Çalışmada (İş'te) Akış Deneyimi Ölçeği, iş doyumlarını ölçmek için Minnesota İş Doyumu Ölçeği ve pozitif psikolojik sermayelerini ölçmek için Pozitif Psikolojik Sermaye Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcıların sosyodemografik bilgilerine ilişkin verilerin elde edilmesi için Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde, SPSS 26 paket programından faydalanarak aşamalı regresyon analizi yapılmış; yüzde ve frekans dağılımları, bağımsız gruplar için t-testi, tek yönlü ANOVA ve Levene testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, okul psikolojik danışmanlarının iş doyumu ve pozitif psikolojik sermayelerinin iş akışı deneyimini anlamlı bir şekilde yordadığı belirlenmiştir. Diğer bir taraftan okul psikolojik danışmanlarının iş akışı deneyimi cinsiyet, mezun olunan lisans programı, çalışılan kademe değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermezken; çalışılan kurum ve deneyim süresi değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular alan yazın ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigation the work flow experiences of school counselors. In line with this objective, the study explores the relationship between work satisfaction, positive psychological capital, sociodemographic characteristics and work flow experiences of school counselors. The research utilized a correlational design. The study included 219 school counselors working in schools affiliated with the Ministry of National Education (MEB) in Izmir, Turkey. In the research, The Flow at Work Scale was used to measure the work flow experiences of school counselors, The Minnesota Job Satisfaction Scale to measure their job satisfaction, and The Positive Psychological Capital Scale to measure their positive psychological capital. Sociodemographic data of the participants were collected using a Personal Information Form. The data analysis was conducted using the SPSS 26 software package. Stepwise regression analysis was performed, and percentage and frequency distributions, independent samples t-tests, one-way ANOVA, and Levene tests were employed. The research findings indicated that job satisfaction and positive psychological capital significantly predicted the work flow experience of school counselors. On the other hand, the work flow experience of school counselors did not significantly differ based on gender, undergraduate program, or job level. However, significant differences were found in terms of the institution worked at and years of experience. The obtained findings were discussed in light of the existing literature.