Üniversite öğrencilerinin kişilerarası ilişki boyutları ve stresle başa çıkma tarzlarının nomofobi ile ilişkisi
The relationship of interpersonal relationship dimensions and stress coping styles of university students with nomophobia
  1. Tez No: 809581
  2. Yazar: NURGÜL BAHADIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: nomofobi, stres, kişilerarası ilişkiler, nomophobia, stress, interpersonal relationships
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Yaşadığımız çağda gelişen teknolojinin faydaları kadar zararlarıyla da karşılaşmaktayız. Nomofobi de bu olumsuzluklardan biridir. İletişimin şekli, yakınlığı ve sürekliliği etkilendiğinden dolayı sosyalleşmeye olumsuz yönde etki eden nomofobi, kişilerarası ilişkilere zarar vermekte ve kişide stres oluşturmaktadır. Bu durumun yarattığı kaygı azaltılamadığı durumlarda kişi gerilimi azaltmak için farklı yollar aramaktadır. Bu yollardan biri olan akıllı telefonlar ile zamanı geçirmek, bağımlılığa sebep olmaktadır. Bu değişkenlerin araştırılması nomofobi yaygınlığını azaltmak için önemlidir. Bu nedenle bu çalışmada kişilerarası ilişki boyutları ve stresle başa çıkma tarzlarının nomofobi ile ilişkisi araştırılmıştır. Araştırmanın verileri anket yöntemiyle 2021-2022 öğretim yılında İstanbul sınırları içindeki üniversitelerin çeşitli fakültelerinde öğrenimine devam eden 446 öğrenciden toplanmıştır. Araştırmanın verileri SPSS programı üzerinde Pearson Korelasyon analizi, Bağımsız Gruplar t-testi ve ANOVA testi kullanılarak analiz edilmiştir. Üniversite öğrencilerinin nomofobi düzeyleri ile stresle başa çıkma tarzlarının alt boyutları olan çaresiz ve boyun eğici yaklaşım ile ilişkili olduğu bulgulanmıştır. Ayrıca üniversite öğrencilerinin nomofobi düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. üniversite öğrencilerinin nomofobi düzeyleri ile kişilerarası ilişki alt boyutları olan başkalarına güven ve duygu farkındalığı arasında negatif, empati ve onay bağımlılığı arasında pozitif ilişki olduğu saptanmıştır. Cinsiyet faktörüne göre nomofobi puanları anlamlı farklılık göstermektedir, kadınların nomofobi düzeyleri erkeklere göre anlamlı derecede yüksektir. Nomofobi puanları yaş düzeylerine göre de anlamlı farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
We are facing the harms as well as the benefits of the developing technology in the age we live in. Nomophobia is one of these disadvantages. Nomophobia, which has a negative impact on socialization due to the way, closeness and continuity of communication are affected, damages interpersonal relationships and creates stress in the person. In cases where the anxiety caused by this situation cannot be reduced, the person is looking for different ways to reduce the tension. Spending time with smartphones, which is one of these ways, causes addiction. The investigation of these variables is important to reduce the prevalence of nomophobia. Therefore, in this study, the relationship of interpersonal relationship dimensions and stress coping styles with nomophobia was investigated. The data of the research were collected by survey method from 446 students who are continuing their education in various faculties of universities within the borders of Istanbul in the 2021-2022 academic year. The data of the study were analyzed using Pearson Correlation analysis, Independent Groups t-test and ANOVA test on the SPSS program. It has been found that the levels of nomophobia of university students are associated with helpless and submissive approach, which are sub-dimensions of stress coping styles. In addition, it has been observed that the nomophobia levels of university students are high. it has been found that there is a negative relationship between the nomophobia levels of university students and trust and emotion awareness of others with interpersonal relationship sub-dimensions, and a positive relationship between empathy and approval Deciency Deciency. Nomophobia scores differ significantly according to the gender factor, women's nomophobia levels are significantly higher compared to men. Nomophobia scores also differ significantly according to age levels.