Küresel inovasyon endeksi ile seçilmiş makroekonomik değişkenlerin nedensellik ilişkisinin incelenmesi: G7 ve Türkiye örneği
Examining the causal relationship between the global innovation index and selected macroeconomic variables: The case of G7 and Turkey
- Tez No: 809676
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NERMİN CEREN TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnovasyon, Endüstri 4.0, Ekonomik Büyüme, KİE, Innovation, Industry 4.0, Economic Growth, KIE
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Yeni buluşların doğması inovasyon faaliyetlerini önemseyip içselleştirebilmekten geçmektedir. Endüstri 4.0 da kendinden önceki sanayi devrimlerinden beslenerek ortaya çıkmıştır. Endüstri 4.0'ın unsurları olarak adlandırılan yeni buluşların ortaya çıkışı da hızla gelişim gösteren teknolojik gelişmelerin bir sonucudur. Teknolojik gelişmelerin yaşanması ise inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarının bir sonucu olarak yaşanmaktadır. Hem inovasyon hem de endüstri 4.0 süreçlerini bünyesine katarak gelişim gösteren ülkelerin global pazarda rakiplerinin ötesine geçmelerinin olasılığı oldukça yüksektir. Küresel düzeyde rakiplerine üstünlük sağlayan ülkelerin ise gelişmişlik düzeyi ve refah düzeyindeki olası artışın toplum üzerindeki olumlu etkisi yadsınamaz bir gerçektir. Bu çalışmanın amacı, inovasyonun; işsizlik, ekonomik büyüme, cari denge ve yüksek teknoloji ihracatı değişkenleri üzerindeki etkilerinin analizi vasıtası ile inovasyonun ülkelerin makroekonomik değişkenleri üzerindeki anlamlı kısa ve uzun dönem etkilerinin önemine vurgu yapmaktır. Literatürde inovasyon ile farklı makroekonomik değişkenlerin ilişkisini inceleyen çalışmalar mevcuttur. Ancak inovasyon göstergesi olarak daha çok patent başvuruları, bilgi iletişim teknolojileri gibi değişkenler kullanılmıştır. Bu çalışmada ise inovasyonu ölçmek için farklı birçok parametreyi içerisinde barındıran, inovasyon çıktısını daha anlamlı yansıtan KİE raporlarındaki ülke skorlarının kullanılan makroekonomik değişkenlerle ilişkisi G7 ülkeleri ve Türkiye üzerinden araştırılmıştır. Yapılan bu çalışma sonucu literatürdeki boşluğun doldurulması hedeflenmiş ve daha sonraki yıllarda yapılacak çalışmalar için de yol gösterici bir kaynak olması amaçlanmıştır. İnovasyonun makroekonomik değişkenlerle ilişkisinin incelenmesi için serilere ilk olarak durağanlık testi uygulanarak serilerin durağanlığı tespit edilmiş, sonrasında veriler arasındaki nedensellik ilişkisini ortaya koymak amacıyla VAR modeli kurularak Toda-Yamamoto Granger nedensellik analizi ve ARDL testi kullanılmıştır. Toda-Yamamoto testine göre KIE üzerinde bütün makroekonomik değişkenlerin anlamlı bir Granger nedensellik sergilediği görülmektedir. ARDL modeline göre ise G7 ülke grubunda ekonomik büyüme ve yüksek teknoloji ihracatının kısa ve uzun dönemde inovasyon üzerinde olumlu ve anlamlı bir etkisi bulunmaktadır. İşsizlik ise kısa dönemde anlamlı iken uzun dönemde istatistiki olarak anlamlı bir etki göstermemektedir. Türkiye için ise kısa vadede ekonomik büyüme yüksek teknoloji ihracatı ve işsizlik KIE üzerinde anlamlı bir etki bulunmakla birlikte uzun vadede bu değişkenlerin bir etkisi bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The birth of new inventions depends on being able to internalize and internalize innovation activities. Industry 4.0 has also emerged by feeding on the previous industrial revolutions. The emergence of new inventions, which are called the elements of Industry 4.0, is a result of rapidly developing technological developments. Technological developments are experienced as a result of innovation and R&D activities. Countries that develop by incorporating both innovation and industry 4.0 processes are highly likely to go beyond their competitors in the global market. The positive impact of the possible increase in the level of development and welfare of countries that outperform their competitors at the global level on society is an undeniable fact. The aim of this study is to emphasize the importance of the significant short and long term effects of innovation on macroeconomic variables of countries through the analysis of the effects of innovation on unemployment, economic growth, current account balance and high technology export variables. In the literature, there are studies examining the relationship between innovation and different macroeconomic variables. However, variables such as patent applications and information communication technologies have been used as innovation indicators. In this study, the relationship between the macroeconomic variables used in the country scores in the KIE reports, which reflect the innovation output more meaningfully, which includes many different parameters to measure innovation, is investigated over G7 countries and Turkey. As a result of this study, it is aimed to fill the gap in the literature and to be a guiding source for future studies. In order to examine the relationship between innovation and macroeconomic variables, the stationarity of the series was first determined by applying the stationarity test to the series, then the VAR model was established to reveal the causality relationship between the data, and Toda-Yamamoto Granger causality analysis and ARDL test were used. According to the Toda-Yamamoto test, all macroeconomic variables exhibit a significant Granger causality on KIE. According to the ARDL model, economic growth and high technology exports have a positive and significant effect on innovation in the short and long run in the G7 country group. Unemployment, on the other hand, is significant in the short run but does not show a statistically significant effect in the long run. For Turkey, economic growth, high technology exports and unemployment have a significant effect on KIE in the short run, but these variables have no effect in the long run.