Öğretmenlerin kendi okul müdürlerinin yönetsel davranışları ile ders denetim yeterliklerine ilişkin algıları arasındaki ilişki
The relationship between teachers' perceptions of their own school principals' managerial behavior and their ability to supervise courses
  1. Tez No: 809678
  2. Yazar: AHMET NALÇA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ders denetimi, yönetsel davranış, yönetim, Course supervision, managerial behavior, administration
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğretmenlerin okul müdürlerinin yönetsel davranışlarına ilişkin algıları ile ders denetim yeterlikleri arasındaki ilişki düzeyini belirlemektir. Çalışmanın modeli, nicel araştırma türlerinden biri olan ilişkisel tarama modelidir. Araştırmanın evrenini 2022-2023 eğitim-öğretim yılında İzmir ili Bayraklı ilçesindeki resmi ilk ve orta dereceli okullarda görev yapan 1589 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini orantılı kümelenme yöntemi ile belirlenen 315 öğretmen oluşturmaktadır. Çalışmada, okul müdürlerinin yönetsel davranışlarını ölçmek amacıyla Üstüner (2016) tarafından geliştirilen“Algılanan Müdür Yönetim Tarzı Ölçeği”; Okul müdürlerinin ders denetim yeterliklerini belirlemek amacıyla Kaya ve Yavuz (2020) tarafından geliştirilen“Öğretimi Denetleme Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin okul müdürlerinin yönetsel davranışlarına ilişkin algılarının düşük olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin cinsiyeti, toplam hizmet süresi, hizmet verdikleri okuldaki hizmet süreleri ve eğitim durumları, okul müdürlerinin yönetsel davranışlarına ilişkin algılarını önemli ölçüde etkilemezken; hizmet verdikleri okulların türü ve alanları, okul müdürlerinin yönetsel davranışlarına ilişkin algılarını önemli ölçüde etkilemektedir. Öğretmenlerin okul müdürlerinin ders denetim yeterliklerine ilişkin algılarının orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin cinsiyeti, alanı, toplam hizmet süresi, hizmet verdikleri okuldaki hizmet süresi, okul türleri ve eğitim durumları, okul müdürlerinin ders denetim yeterliliğini önemli ölçüde etkilememektedir. Öğretmenlerin yöneticilerin yönetim tarzına ilişkin algıları, kendi okul müdürlerinin ders denetimine ilişkin algılarını önemli ölçüde olumsuz yönde öngörmektedir. Öğretmenlerin kendi okul müdürlerinin işbirlikçi ve ilgisiz yönetim tarzına ilişkin algıları, öğretmenlerin okul müdürlerinin öğretmen denetim yeterliklerine ilişkin algılarını olumsuz azaltırken, otoriter yönetim tarzına ilişkin algıları, ders denetimi yeterliklerine ilişkin algılarını olumlu yönde artırmaktadır. Öğretmenlerin kendi okul müdürlerinin meydan okuyan yönetim tarzına ilişkin algıları, okul müdürlerinin öğretmenlik yeterliliklerine ilişkin algıları üzerinde etkileyici bir etkiye sahip değildir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the level of relationship between teachers' perceptions of the managerial behaviors of their school principals and their course supervision competencies. The model of the study is the relational screening model, which is one of the types of quantitative research. The universe of the study consists of 1589 teachers working in official primary and secondary schools in Bayraklı district of İzmir province in the 2022-2023 academic year. The sample of the study consists of 315 teachers determined by proportional cluster method. In the study, the“Perceived Principal Management Style Scale”developed by Üstüner (2016) to measure the managerial behavior of school principals; In order to determine the course supervision competencies of school principals, the“Supervision of Teaching Scale”developed by Kaya ve Yavuz (2020) was used. According to the results of the research, it was found that teachers' perceptions of the managerial behavior of their school principals were low.While teachers' gender, total length of service, length of service in the school they serve, and educational status do not significantly affect their perceptions of the managerial behavior of their school principals ; the type and areas of schools they serve significantly affect their perceptions of the managerial behavior of their school principals. It was determined that the perceptions of the teachers about the course supervision competencies of their school principals were at a medium level. Teachers' gender, area, total length of service, length of service in the school they serve, types of schools and educational status do not significantly affect the course supervision competence of their school principals. Teachers' perceptions of the management style of the administrators significantly predict the perceptions of their own school principals about the course supervision in a negative way. While teachers' perceptions of the cooperative management style of their own school principals and unrelated management style decrease the teachers' perceptions of the school principals' teacher supervision competencies in a negative (negative direction), their perceptions of the authoritarian management style increase their perceptions of the course supervision competencies in a positive (positive direction) direction. Teachers' perceptions of their own school principals' defiant management style do not have an impressive impact on school principals' perceptions of their teaching competence.