Hastane ortamından izole edilen bakterilerin antibiyotik dirençlilik profilleri ve bu bakterilerin mücadelesinde farklı antimikrobiyal maddelerin kullanım potansiyellerinin değerlendirilmesi
Antibiotic resistance profiles of bacteria isolated from hospital environment and evaluation of use potentials of different antimicrobial substances in the control of these bacteria
  1. Tez No: 809681
  2. Yazar: BEYZA NUR AKBABA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL UĞRAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Mikrobiyoloji, Chemistry, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik direnci, Bakteri, Dezenfektan, Hastane, Nozokomiyal enfeksiyon, Antibiotic resistance, Bacteria, Disinfectant, Hospital, Nosocomial infection
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Hastane enfeksiyonları sağlık sistemini tehdit eden en büyük sağlık sorunlarından biridir. Hastane enfeksiyonlarının önlenmesi amacıyla çevre temizliği ve dezenfeksiyonu sıklıkla yapılmaktadır. Ancak antimikrobiyallerin yanlış kullanımı sonucunda antibiyotiklere ve dezenfektanlara dirençli bakteriyel patojenlerin hızla arttığı bildirilmektedir. Bu kapsamda bu çalışmada hastane ortamından izole edilen bakterilerin identifikasyonları, antibiyotik direnç profilleri ve farklı antimikrobiyallere (timol, kekik yağı, çinko piriton, magnezyum monoperoksiftalat) duyarlılıkları incelenmiştir. Bakteriler hastane ortamından izole edilmiştir ve VITEK ile bakteriler tanımlanmıştır. Disk difüzyon tekniği ile antibiyotik direnç profilleri ve agar kuyu difüzyon tekniği ile farklı antimikrobiyallerin inhibisyon akiviteleri test edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre izolatlar %13,0 Staphylococcus hominis, %13,0 Micrococcus sp., %13,0 S. sciuri, %27,0 S. haemolyticus, %7,0 S. warneri, %13,0 Escherichia vulneris, %7,0 Sphingomonas paucimobilis ve %7,0 Kocuria cristinae olarak belirlenmiştir. Izolatların %10'unun test edilen antibiyotiklere karşı direnç geliştirdiği ve izolatların %74'ünün duyarlı olduğu görülmektedir. Bununla birlikte, alternatif dezenfektanların duyarlılık oranları ZnPt > T > TO > MMPP şeklinde tespit edilmiştir. Bakteri izolatlarının ZnPt'ye karşı oldukça duyarlı olduğu gözlenmiştir. ZnPt (%0,1) katkılı dezenfektanların nozokomiyal enfeksiyonların mücadelesinde kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Nosocomial infections are one of the biggest health problems that threaten the health system. Environmental cleaning and disinfection is frequently performed in order to prevent hospital infections. However, it is reported that bacterial pathogens resistant to antibiotics and disinfectants increase rapidly as a result of misuse of antimicrobials. In this context, identification, antibiotic resistance profiles and susceptibility to different antimicrobials (C10H16O, thyme oil, C10H8N2O2S2Zn, C16H10MgO10) of bacteria isolated from the hospital environment were investigated in this study. Bacteria were isolated from the hospital environment and identified with VITEK. Antibiotic resistance profiles with disc diffusion technique and inhibition activities of different antimicrobials with agar well diffusion technique were tested. As a result of the test, the isolates were identified as 13% Staphylococcus hominis, 13.0% S. sciuri, 27.0% S. haemolyticus, 7.0% S. warneri, 13.0% Escherichia vulneris, 7,0% Sphingomonas paucimobilis, 7,0% Kocuria cristinae, and 13.0% Micrococcus sp. It is seen that 10% of the isolates developed resistance to the tested antibiotics and 74% of the isolates were susceptible. In addition, sensitivity rates of alternative disinfectants were determined as ZnPt > T > TO > MMPP. It has been observed that bacterial isolates are highly sensitive to ZnPt. It has been observed that disinfectants containing ZnPt (0.1%) can be used in the fight against nosocomial infections.