Emli vadisi ve civarının (Aladağlar, Çamardı-Niğde) jeolojik vetektonik özellikleri
The geological and investigations of the emli valley and its surroundings (Aladağlar, Çamardi-Nigde) tectonic features
  1. Tez No: 809723
  2. Yazar: GÜZEL AVŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL TASLI, DOÇ. DR. CEMİLE SOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Toroslar, Aladağlar, Emliboğazı Vadisi, Tektonostratigrafi, Mikrofasiyes, Eastern Taurides, Aladağlar, Emliboğazı Valley, Tectonostratigraphy, Microfacies
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çalışma alanı, Aladağlar'ın güneybatı kesiminde, Niğde'nin Çamardı ilçesine bağlı Çukurbağ köyünün yaklaşık 10 km doğusunda yer alan Emliboğazı Vadisi ve civarını kapsamaktadır. Bu çalışmada Emliboğazı Vadisi ve civarında yüzeyleyen Triyas-Kuvaterner zaman aralığında oluşmuş kaya birimleri incelenmiştir. Tektono-stratigrafik konumlarına göre bu birimler; Emli Kireçtaşı (OrtaÜst Triyas), Sırçak Kireçtaşı (Alt Jura), emliboğazı formasyonu (Turoniyen-Santoniyen), Aladağ Ofiyolitik Melanjı (Üst Kretase), Pozantı-Karsantı Ofiyoliti (Üst Kretase), Beyaz Aladağ Formasyonu (Triyas), Çukurbağ Formasyonu (Oligosen-Alt Miyosen), Çatalca Konglomerası (Kuvaterner), Alüvyon (Kuvaterner) ve Yamaç molozu (Kuvaterner)'dur. Tektono-stratigrafik konumlarına göre en altta bulunan birim; Geç Triyas yaşlı Emli Kireçtaşı olup, Erken Jura yaşlı neritik kireçtaşları ile temsil edilen Sırçak Kireçtaşı tarafından uyumlu olarak üzerlenir. Sırçak Kireçtaşı, ilk defa bu çalışmada tanımlanan Geç Kretase yaşlı emliboğazı formasyonu ile uyumsuz olarak üzerlenir. Geç Kretase (Turoniyen-Santoniyen) yaşlı emliboğazı formasyonu, kalın karbonat breşi arakatkıları içeren, gri-pembe-bordo renkli, ince tabakalı, çörtlü pelajik kireçtaşlarından oluşmaktadır. Planktonik foraminiferce zengin olan birim, Helvetoglobotruncana helvetica, H. praehelvetica, Dicarinella concavata, Praeglobotruncana algeriana türleri ve marginotruncanidlerin bulunuşu ile karakteristiktir. Emliboğazı formasyonu, Geç Kretase yaşlı Aladağ Ofiyolitik Melanjı ile tektonik bir dokanak sunmaktadır. Aladağ Ofiyolitik Melanjı üzerine bindirmeli olarak gelen PozantıKarsantı Ofiyoliti dar bir alanda yüzlek vermektedir. Aladağlar'ın Emliboğazı Vadisi bölgesinde tektono-stratigrafik olarak en üstte, çok yüksek bir topografya sunan Triyas yaşlı Beyaz Aladağ Formasyonu bulunmaktadır. Diğer Triyas yaşlı birimlerden farklı olarak megalodontlu kireçtaşı düzeyleri içerir. Birim, çalışma alanı içerisinde Mesozoyik yaşlı tüm birimler üzerinde bindirmeli olarak yer alır. Bölgede, Oligosen-erken Miyosen yaşlı Çukurbağ Formasyonu diğer birimler üzerinde açısal uyumsuzlukla yer almaktadır. Daha genç birimler olan Çatalça konglomerası, alüvyon ya da yamaç molozu tarafından uyumsuz olarak örtülmektedir. Bu çalışma kapsamında bölgede yüzlek veren birimlerin ilişkilerini gösteren Emliboğazı Vadisi ve yakın çevresinin jeoloji haritası hazırlanmıştır. Bölge, Miyosen sonrası dönemde transtansiyonel nitelikli bir tektonik rejim etkisi altında kalmıştır. Bu rejimin etkisiyle gelişen normal faylar transtansiyonel rejim altında gelişen Çukurbağ çekayır havzasının kenar kısımlarını oluşturan normal faylardır. Bu normal faylar dışında, inceleme alanının birçok yerinde uydu görüntülerinden elde edilen ve iki doğrultuda yoğunlaşan (K60D ve K10B) çizgisellikler saptanmıştır. Yaklaşık K60-70 D doğrultusunda gelişen çizgisellikler doğrultu atımlı fay zonlarında gelişen antitetik kırıkları, yaklaşık K05-10B (yukarıdaki ile uyumsuz) konumundakiler ise sintetik kırıkları temsil etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study covers the Emlibogazı Valley and its surroundings, located approximately 10 km east of Çukurbağ Village, affiliated to Çamardı District of Niğde, in the southwestern part of Aladağlar. In this study, the rock units formed during the Triassic-Cenozoic interval and outcropping in the Emlibogazı Valley and its vicinity were investigated. The units studied according to their tectonostratigraphic positions are Emli Limestone (Middle-Upper Triassic), Sırçak Limestone (Lower Jurassic), Emlibogazı formation (Turonian-Santonian), Aladağ Ophiolitic Melange (Upper Cretaceous), PozantıKarsantı Ophiolite (Upper Cretaceous), Beyaz Aladağ Formation (Triassic), Çukurbağ Formation ( Oligocene-Lower Miocene), Çatalca Conglomerate (Quaternary), Alivyon (Quaternary) and Yamaç Colluvium (Quaternary). The unit in lowest tectono-stratigraphic position is the Late Triassic Emli Limestone. Emli Limestone is overlain conformably by neritic limestones represented by Sırçak Limestone of Early Jurassic age. Sırçak Limestone is unconformably overlain by Late Cretaceous (Turonian-Santonian) Emlibogazı formation which is first described in this study. Emlibogazı Formation consists of finely laminated, grey-pink-maroon colored, pelitic limestones intercalated with thick carbonate breccias. The unit is characterized by the presence of planktonic foraminifers, namely Helvetoglobotruncana helvetica, H. praehelvetica, Praeglobotruncana algeriana, Dicarinella concavata and marginoturuncanids. Emlibogazı Formation provides a tectonic contact with the Late Cretaceous aged Aladağ Ophiolitic Melange. The Pozantı-Karsantı Ophiolite overthrust by the Aladağ Ophiolitic Melange is present in a small part of the study area. At the tectono-stratigraphically highest level in the Emlibogazı Valley area of Aladağlar, the Triassic aged Beyaz Aladağ Formation forms the highest mountainous parts of the Aladağlar. Unlike other Triassic units, it contains megalodont bearing limestones. The unit was thrust over all the Mesozoic aged units in the study area. The Oligocene-Early Miocene aged Çukurbağ Formation overlies with angular unconformity the older units. The younger units such as Çatalca conglomerate, alluvium or colluvium unconformably covers these units. Within the scope of this study, a geological map of Emlibogazı Valley and its vicinity showing the relationships of the outcropping units is prepared and presented. The region has been under the influence of a transtensional tectonic regime in the post-Miocene period. The faults developed under the influence of this regime are the normal faults forming the margins of the Çukurbağ pull-apart basin developed under the transtensional regime. Apart from these normal faults, lineaments in two directions (N60E and N10W) obtained from satellite images were detected in many parts of the study area. Lineaments in approximately N60-70 E direction represent antithetic fractures developed in strike-slip fault zones, and ones in approximately N05-10W direction (inconsistent with above) synthetic fractures.