Türk film endüstrisinde toplumsal cinsiyet ayrımcılığı: Film setleri üzerine bir alan araştırması
Gender discrimination in the Turkish film industry: A field study on film sets
  1. Tez No: 809891
  2. Yazar: EZGİ ORAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF HACISALİHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Radio and Television, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet Ayrımcılığı, Türk Film Endüstrisi, Kamera Arkası Çalışanları, Kamera Önü Çalışanları, Gender, Gender Discrimination, Turkish Film Industry, Behind of the Camera Staff (Film Crew), Front of the Camera Staff (Cast)
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Geçmişten günümüze toplumsal olarak belirlenen cinsiyet rolleri, işbölümüyle tarihsel olarak devam etmektedir. Genel çalışma yaşamına da yansıyan işbölümü, cinsiyetlere göre ayrılarak,“erkek işi”ve“kadın işi”olarak görülen meslek gruplarının oluşmasına sebep olmuştur. Çalışma yaşamında görülen toplumsal cinsiyet ayrımcılığı, film endüstrisinde de kendini göstermektedir. Film endüstrisi, teknolojinin gelişmesiyle ve değişen kitle iletişim araçlarıyla beraber dijitalleşmenin de etkisiyle zaman içerisinde büyük bir endüstri haline gelmiştir. Büyük bir endüstri haline gelen film endüstrisi aynı doğrultuda işgücüne ihtiyaç duymuş ve bu doğrultuda film endüstrisinde çalışanların sayısı da giderek artmıştır. Bu çalışma kapsamında film endüstrisindeki hem kamera arkası hem kamera önü çalışanlarına odaklanılmıştır. Bu bağlamda ilgili literatür ele alınmış, film endüstrisi çalışanlarıyla yapılan mülakatlar ile alan çalışması gerçekleştirilmiştir. Alan çalışması sonucu elde edilen bulgular doğrultusunda, film setlerindeki toplumsal cinsiyet ayrımcılığı; çalışma yaşamı öncesinde, çalışma yaşamında ve çalışma koşullarının özel hayata etkisi olarak üç başlığa ayrılmıştır. Araştırma bulguları hem kamera önü hem kamera arkası çalışanlarının cinsiyet, cinsiyet kimliği veya cinsel yönelim fark etmeksizin toplumsal cinsiyet ayrımcılığına maruz kaldığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Gender roles, which society has defined throughout history, have historically been maintained through the division of labor. As the division of labor has also been reflected in overall work life, it has led to the formation of occupational groups considered“male-dominated jobs”and“female-dominated jobs”, separated by gender. This gender discrimination in professional life extends to the film industry as well. The film industry has developed into a large industry over time with the advancement of technology, changing mass media, along with the influence of digitalization. Growing into a large industry, it demanded a labor force in parallel, and the number of people working in the film industry has gradually increased in this respect. This study focuses on both behind of the camera staff (film crew) and in front of the camera staff (cast) in the film industry. In this context, the relevant literature was reviewed and a field study was conducted through interviews with film industry members. In line with the findings of the field study, gender discrimination on film sets is categorized under three headings: before working life, throughout the working life and the impact of working circumstances on private life. The research's findings indicate that both in front of the camera and behind of the camera staff in the film industry are exposed to gender discrimination regardless of gender, gender identity or sexual orientation.