Black emancipatiom in twelve years a slave by Solomon Northup and roots: The saga of American family by Alex Haley
On iki yılda siyah emancipatiom Solomon Northup'tan bir köle ve roots: Alex Haley'den Amerikan ailesinin detanas
  1. Tez No: 809936
  2. Yazar: MAJEED ALZUBAIDI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERENDİZ ÖZBAYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kölelik, Irkçılık, Kimlik, Yerinden Edilme, Din, Slavery, Racism, Identity, Dislocation, Religion
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Kuzey Amerika'daki siyahi yaşam tarihinin tarihsel ve toplumsal anlayışı, bazı edebiyat eserleriyle ilgili olayların seyrine ışık tutmaktadır. Kölelik ve köle kurtuluşu anlatıları, Amerika'daki Siyah kültürünün bir parçasıdır ve bu konuyu derinlemesine incelemek zorunludur. Dolayısıyla, bu yüksek lisans tezinin temel amacı, Solomon Northup'un Twelve Years a Slave ve Alex Haley'nin Roots kitaplarında köleliğin edebiyatta nasıl tasvir edildiğini ve köle anlatısının amacının ne olduğunu tasvir ederek Siyahların özgürleşmesini tartışmaktır. Cevap verebilmek için öncelikle köleliğin yaşandığı ortama dair bir anlayış geliştirmek zorunludur, bu da köle anlatıları yazmanın altında yatan motivasyonun kavranmasını sağlar. O halde, özellikle sömürgeci ile sömürgeleştirilen arasındaki sosyal söyleme odaklanarak sömürge literatürünü yeniden inceleyen post-kolonyalizm tartışması gereklidir. Ashcroft, Griffiths ve Tiffin (2003),“tüm post-kolonyal toplumlar hala bir şekilde basit veya göze çarpmayan sömürge egemenliğine tabidir ve bağımsızlık bu sorunu çözmemiştir”(s. 2). Postkolonyal eleştiri, şu noktaların üstesinden gelmenin yanı sıra hem sömürgeciyi hem de sömürgeleştirileni teşhir etmeyi ele alır: çifte kimlik, yer değiştirme, kökenden ötekilik, geçmiş ile bugün arasında gidip gelme ve ruhsal travma. Tez, Amerika'daki İngiliz kolonilerinin köleliğinin tam bir resmini çiziyor. Ayrıca köle ticaretini açıklıyor ve köleliğin neden ortaya çıktığını ve İngilizler tarafından nasıl sürdürüldüğünü haklı çıkarıyor. Önce halka açık artırmalar ve köle tacirlerinin rezil edilmesiyle başlayan, ardından belli bir para karşılığında köle edinilmesiyle son bulan, birçok rahatsızlığa ve hatta ölüme neden olan köle ticaretini anlatır. Majeed AlZUBAIDI, December 2022.
Özet (Çeviri)
The historical and social understanding of black life history in North America sheds light on the course of events related to certain works of literature. Slavery and slave emancipation narratives are part of Black culture in America, and it is mandatory to examine this topic thoroughly. So, the main aim of this Master's thesis is to discuss Black emancipation by depicting how slavery is portrayed in literature and what the objective of the slave narrative is in Twelve Years a Slave by Solomon Northup and Roots by Alex Haley. To provide answers, first, it is mandatory to develop an understanding of the environment where slavery is experienced, which allows grasping the motivation that underlies writing slave narratives. Then, the discussion of postcolonialism which re- examines colonial literature specially concentrating on the social discourse between the colonizer and the colonized is necessary. Ashcroft, Griffiths and Tiffin (2003) argue that“all postcolonial societies are still subject in somehow to plain or inconspicuous types of colonial domination, and independence has not tackled this problem”(p. 2). Postcolonial criticism deals with exposing both the colonizer and the colonized in addition to tackling the following points: double identity, dislocation, otherness from one's origin, fluctuating between past and present and psychic trauma. The thesis paints a complete picture of slavery of British colonies in America. It also explains the slave business and justifies why slavery emerges and how it is maintained by the British. It portrays such slave business which first starts with public auctions and abasement of slave merchants and then ends with acquisition of slaves for definite amount of money, causing multiple ailments and even death. Majeed AlZUBAIDI, December 2022.