Evli bireylerin stresle başa çıkma ve psikolojik iyi oluş halinin evlilik doyumu üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of married individuals' coating with stress and psychological wellness on marriage satisfaction
  1. Tez No: 809985
  2. Yazar: LEYLA AYAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Evlilik Doyumu, Stres, Psikolojik İyi Oluş, Marriage, Marriage Satisfaction, Stress, Psychological Wellbeing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Evlilik müessesesi toplum açısından önemli kurumlardandır. Özellikle bir ailenin yapı taşıdır. Evliliğin yapısı ailede yetişen çocuklar, psikolojiler, hayata bakış açıları ve ilerideki hayatları için de önem arz etmektedir. Evlilik sürecinde bireylerin ve ailelerin maruz kaldığı stresörler bulunmaktadır. Sonucunda evlilik doyumunun etkilenmesi olasıdır. Bu çalışma, evli bireylerin stresle başa çıkma ve psikolojik iyi oluş hallerinin evlilik doyumu üzerindeki etkisini incelemeyi ve ilişkileri belirlemeyi hedeflemektedir. Araştırmanın ana kütlesini Uşak'taki evli bireyler oluşturmaktadır. Bu kapsamda 440 adet anket formu değerlemeye alınmıştır. SPSS 27.00 programı aracılığıyla hipotezlerin testine yönelik yapılan analizler sonucunda; stresle başa çıkma alt boyutlarından kaçınma, problem odaklı başa çıkma alt boyutları ve psikolojik iyi oluş değişkeni ile evlilik doyumu arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca stresle başa çıkma toplam puanları ve evlilik doyumu arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Yapılan karşılaştırma analizleri sonucunda; cinsiyete göre evlilik doyumu ve sosyal destek alt boyutu düzeylerinin farklılaştığı gözlenmiştir. Yaşa göre evlilik doyumu ve kaçınma alt boyutu düzeylerinin farklılaştığı tespit edilmiştir. Gelir durumuna göre evlilik doyumu, psikolojik iyi oluş ve problem odaklı başa çıkma alt boyutu düzeylerinin farklılaştığı belirlenmiştir. Evlilik sürelerine göre evlilik doyumu seviyelerinin farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Evlenme nedenine göre evlilik doyumu ve psikolojik iyi oluş düzeylerinin farklılaştığı görülmüştür. Çalışma durumu öğrenim durumu ve evlenme şekline göre kaçınma alt boyutu düzeylerinin farklılaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The institution of marriage is one of the important institutions in terms of society. In particular, it is the building block of a family. The structure of marriage is also important for children growing up in the family, psychology, perspectives on life and their future lives. There are stressors to which individuals and families are exposed during the marriage process. As a result, marital satisfaction is likely to be affected. This study aims to examine the effects of married individuals' coping with stress and psychological well-being on marital satisfaction and to determine the relationships. The main body of the research consists of married individuals in Uşak . In this context, 440 questionnaire forms were evaluated. As a result of the analyzes made for the testing of hypotheses through the SPSS 27.00 program; It has been determined that there is a positive and significant relationship between the sub-dimensions of coping with stress, avoidance, problem-focused coping, and psychological well-being variable and marital satisfaction. In addition, it was observed that there was a positive and significant relationship between coping with stress and marital satisfaction. As a result of the comparative analysis; It was observed that marital satisfaction and social support sub-dimension levels differed according to gender. It was determined that marital satisfaction and avoidance sub-dimension levels differed according to age. It was determined that marital satisfaction, psychological well-being and problemfocused coping sub-dimension levels differed according to income status. It was concluded that marital satisfaction levels differ according to the duration of marriage. It was observed that marital satisfaction and psychological well-being levels differed according to the reason for marriage. It has been determined that the levels of avoidance sub-dimension differ according to the working status, education level and type of marriage.