I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nin dış temsilcilikleri: Stockholm Sefareti
Foreign representations of the Ottoman Empire in World War I: Stockholm Embassy
- Tez No: 810023
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMMÜGÜLSÜM POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İsveç, Stockholm, propaganda, I. Dünya Savaşı, basın, Sweden, Stockholm, propoganda, First World War, press
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı yıllarında dış temsilcilikler vasıtasıyla savaşa dair gidişatın İmparatorluk dışında nasıl izlendiğini takip etmeye, savaş yıllarında Osmanlı Devleti'nin kazandığı zaferlerin, yenilgilerin, iç-dış ve sosyal gelişmelerin bu ülke basınına nasıl yansıdığını anlamaya çalıştığı sorusu üzerinden hareket edilmiştir. Bu kapsamda bir Kuzey Avrupa ülkesi ve tarafsız-savaş dışı ülke olan İsveç'in başkenti Stockholm seçilmiştir. Bu ülkedeki Osmanlı büyükelçiliğinin faaliyetleri özellikle belgelere yansıyan yönleriyle açıklanmaya çalışılmıştır. Bu noktada elçiliğin merkeze gönderdiği raporlardan içerik olarak özellikle savaş ve Osmanlı Devleti'nin savaş performansına dair olan içeriklere bakılarak bir profil oluşturulmuştur. Bu bağlamda Osmanlı Devleti'nin Stockholm üzerinden içerik olarak zengin ve çeşitli bir bilgi akışı olduğu gözlenmiştir. Diğer taraftan Stockholm'de toplanan konferansların da dikkatle takip edildiği ve buradaki gelişmelerin İstanbul'a iletildiği tespit edilmiştir. Stockholm Sefareti'nin İsveç basınından edindiği ve çoğunlukla Osmanlı Devleti'nin savaştaki gidişatına dair ve Ermeni zorunlu göçü konusunda ne tür haberlere yer verdiği de bu çalışmada incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this paper, it is based on the question that the Ottoman Empire tried to follow how the course of the war was followed outside the Empire through foreign representations during the First World War, and to understand how the Ottoman Empire's victories, defeats, domestic-foreign and social developments were reflected in the press of this country. In this context, Stockholm, the capital of Sweden, a Northern European country and a neutral-non-war country, is chosen. The activities of the Ottoman embassy in this country were tried to be explained especially with the aspects reflected in the documents. At this point, a profile was created by looking at the contents of the reports sent by the embassy to the center, especially the war and the war performance of the Ottoman Empire. In this context, it has been observed that the Ottoman Empire had a rich and varied information flow through Stockholm. On the other hand, it has been determined that the conferences convened in Stockholm were followed carefully and the developments there were communicated to Istanbul. In this paper, what kind of news the Stockholm Embassy obtained from the Swedish press and mostly about the course of the Ottoman Empire in the war and about the forced migration of Armenians was also examined.