Üriner sistemden izole edilen enterococcus faecalis türündeki bakterilerin virülans faktörlerinin saptanması ve antibiyotik direncinin araştırılması
Investigation of virulence factors and antibiotic resistance of enterococcus faecalis bacteria isolated from urinary tract
  1. Tez No: 810059
  2. Yazar: DENİZ TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT GÜRLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Enterococcus faecalis, antibiyotik direnci, virulans faktörleri, Enterococcus faecalis, antibiotic resistance, virulence factors
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Enterokoklar, virulansı düşük mikroorganizmalar olmakla birlikte, yapısal olarak birçok antimikrobiyal maddeye dirençlidirler. Aynı zamanda dış ortam koşullarına da dayanıklı olmaları, bu bakterilerin hastane ortamında diğer bakterilere oranla daha uzun süre canlı olarak bulunmalarına neden olur. Bu özellikleri nedeniyle enterokoklar son yıllarda hastane infeksiyonu etkeni olarak ilk sıralarda yer almaktadırlar. Üriner sistem infeksiyonları (ÜSĐ) enterokokların neden olduğu en sık infeksiyon olup, çoğu nozokomiyaldir ve daha çok altta yatan üriner sistem anomalisi bulunan, kateter ve/veya üriner alet gibi ürolojik girişim uygulanmış olan hastalarda görülür. Önceden antibiyotik kullanımı da (özellikle sefalosporinler, vankomisin veya aminoglikozidler) dirençli enterokok infeksiyonu gelişmesi için risk faktörüdür. Tüm enterokok infeksiyonlarının % 80-90'ından E. faecalis, % 5-10'undan E. faecium sorumludur. Enterokokların oluşturduğu infeksiyonların patogenezinde rol oynayan virulans faktörleri henüz tam netlik kazanmamıştır ancak hemolizin, jelatinaz ve enterokok yüzey proteini (Esp) sıklıkla araştırılan virulans faktörleridir. Bu çalışmada; hasta idrarlarından izole edilen E. faecalis suşlarının virulans faktörlerinin saptanması ve antibiyotik direncinin gösterilmesi, virulans faktörlerinin varlığı ile antibiyotik direnci arasındaki ilişkinin gösterilmesi, yine ÜSĐ gelişmesi için risk oluşturan üriner kateter kullanımı ile virulans faktörleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla idrar örneklerinden izole edilen ve VITEK 2 (bioMerioux-Fransa) sisteminin Gram pozitif tanımlama kiti ile E. faecalis olarak saptanan toplam 100 suş çalışmaya alınmıştır. Virulans faktörlerinden hemolizin ve jelatinaz fenotipik olarak belirlenmiştir. Esp varlığı ise DNA ekstraksiyonundan sonra esp 11 ve esp 12 primerleri kullanılarak PCR yöntemiyle araştırılmıştır. Antibiyotik duyarlılıkları disk difüzyon ve E-test yöntemiyle araştırılmış, sonuçlar Clinical and Laboratory Standards Instute (CLSI) ve European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing (EUCAST) önerileri doğrultusunda değerlendirilmiştir. Çalışmada elde edilen verilere göre; antibiyotik direnç oranları ampisilin, norfloksasin, nitrofurantoin, yüksek düzey gentamisin (YDGD) ve yüksek düzey streptomisin (YDSD) için sırasıyla % 2, % 31, % 1, % 22 ve % 37 olarak saptanırken, vankomisin, linezolid ve tigesikline dirençli suş saptanmamıştır. Virulans faktörleri açısından değerlendirildiğinde; suşların toplam olarak % 82'sinin jelatinaz, % 67'sinin Esp ve % 35'inin hemolizin oluşturduğu saptanmıştır. Aynı zamanda suşların % 37'nin Esp ve jelatinazı, % 24'ünün Esp, jelatinaz ve hemolizini birlikte oluşturduğu belirlenmiştir. 8 suşun ise bu üç virulans faktöründen herhangi birini oluşturduğu saptanmamıştır. Sonuç olarak antibiyotik direnci ile virulans faktörleri varlığı arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Ayrıca üriner kateter uygulanan hastalarda uygulanmayan hastalara göre virulans faktörlerinin varlığı arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Although enterococci are less virulent than many other bacteria, being resistant to many antimicrobials and also to the external environmental conditions make them survive longer in hospital environment than other bacteria. Because of these characteristics, enterococci take the first place as agent in nosocomial infections. Being the most common infection caused by enterococci, urinary tract infections (UTI) are generally nosocomial and are most often seen in patients having urinary system anomaly and in patients to whom urological procedures like catheter and/or urinary instruments have ben applied. Antibiotic consumption (especially cephalosporins, vancomycin or aminoglycosides) is also a risk factor for enterococcus acquisition. E. faecalis is responsible for % 80-90 and E. faecium is responsible for % 5-10 of all enterococcal infections. Virulance factors playing a role in the pathogenesis of enterococcal infections has not been clarified yet. However, hemolysin, gelatinase and extracellular surface protein are the most often investigated virulance factors. In this study, it was aimed: To detect the virulance factors of E. faecalis isolated from urine samples of patients, to show the relationship between the presence of virulance factors and antibiotic resistance, to investigate the relationship between antibiotic resistance and urinary catheter utility which is a risk factor of UTI and to investigate the presence of virulance factors. For this purpose, 100 strains isolated from urine samples and identified as E. faecalis by Gram positive identification kit of VITEK 2 system (bioMerioux) were included in the study. From the virulance factors, hemolysin and gelatinase were detected phenotypically. Esp was detected by PCR using primers Esp 11 and 12 after DNA extraction. Antibotic susceptibility testing was carried out by disc diffusion and E-test methods and the results were analysed according to Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) and European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing (EUCAST) recommendations. According to our results, antibiotic resistance rate for ampicilin, norfloxacin, nitrofurantoin, high level gentamycin and high level streptomycin were observed as 2, % 31, % 1, % 22 and % 37 respectively. No resistant strain to vancomycin, linezolid and tygecyclin was detected. Wirh respect to virulance factors, the most often detected virulance factor is gelatinase ( 82) followed by Esp (% 67). The number of strains in which each of 3 virulance factors were detected at the same time was 24 (% 24), where as no virulance factor was detected in 8 (% 8) strains. No significant relationship was found between antibiotic resistance and presence of virulance factors. No significant difference was found for the presence of virulance factors and antibiotic resistance between patients to whom urinary catheter was applied and to whom urinary catheter was not applied.