Racism and slavery in their eyes were watching god and Twelve Years a Slave
On İki Yıllık Esaret ve Tanrıya Bakıyorlardı isimli eserlerde ırkçılık ve kölelık
  1. Tez No: 810060
  2. Yazar: NOORA ALI CHALLOOB AL-INIZI
  3. Danışmanlar: DR. GÖKÇEN KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tanrıya Bakıyorlardı, On İki Yıllık Esaret, ırkçılık, kölelik, Their Eyes Were Watching God, Twelve Years a Slave, racism, slavery
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışma, Tanrıya Bakıyorlardı ve On İki Yıllık Esaret romanlarında kölelik ve ırkçılık temaları üzerine odaklanmaktadır. Zora Neale Hurston tarafından yazılan Tanrıya Bakıyorlardı, 20. yüzyılın başlarında Florida'da Janie Crawford adlı AfrikalıAmerikalı bir kadının hayatını incelemektedir. Roman, Crawford'un kökleri köleliğe dayanan baskıcı ırkçılık ve cinsiyetçiliği deneyimlediği yolculuğunu anlatmaktadır. Hurston, Janie'nin hikayesi aracılığıyla köleliğin mirasının resmen sona erdikten çok sonra bile etkili olduğunu rtaya koymaktadır. On İki Yıllık Esaret, Solomon Northup tarafından 1853'te yayınlanan ve özgür bir adamın kaçırılıp on iki yıl boyunca köle olarak çalıştırılmasını konu alan bir köle anlatısıdır. Roman, bu adamın bir köle olarak yaşarken ırkçılık ve baskıyla mücadelesini detaylandırıyor. Köleliğin vahşeti ve insanlık dışılığının yanı sıra köleleştirilenler üzerindeki psikolojik etkilerini vurgulamaktadır. Kölelik ve ırkçılık kavramı, bu çalışma boyunca ele alınan her iki eserde de önemli bir temadır. Hurston, Tanrı'ya Bakıyorlardı isimli eserinde, Janie'nin baskıcı ırkçılık ve cinsiyetçiliğe karşı mücadelesini göstererek, köleliğin Janie'nin yaşam deneyimini nasıl şekillendirdiğini gösteriyor. Benzer şekilde, Solomon Northup'un On İki Yıllık Esaret adlı eserinde Solomon korkunç koşullar altında bir köle olarak yaşarken yaşadığı baskıyla ilgili deneyimlerini ayrıntılarıyla anlatıyor ve özgürleştirmeden sonra bile hâlâ köleliğin kalıntılarının varlığını sürdürdüğünü gösteriyor. Her iki çalışma da, kölelik ve ırkçılık mirasının, resmen sona erdikten çok sonra bile bireyleri nasıl etkilemeye devam ettiğinin güçlü örnekleridir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on slavery and racism in Their Eyes Were Watching God and Twelve Years a Slave. Their Eyes Were Watching God, written by Zora Neale Hurston explores the life of an African-American woman named Janie Crawford in early 20th century Florida. The novel follows her journey as she experiences oppressive racism and sexism, which are deeply rooted in slavery. Through Janie's story, Hurston illustrates how the legacy of slavery can be felt long after it has officially ended. Twelve Years a Slave is a slave narrative by Solomon Northup published in 1853 about a free man kidnapped and made a slave for twelve years. It details his struggles with racism and oppression while living as a slave. It highlights the brutality and inhumanity of slavery, as well as its psychological effects on those who were enslaved. The concept of slavery and racism is an important theme in both works that have been discussed throughout this study. In Their Eyes Were Watching God, Hurston illustrates how slavery has shaped Janie's life experience by showing her struggles against oppressive racism and sexism rooted in this history. Similarly, Solomon Northup's Twelve Years a Slave details his own experiences with oppression while living as a slave under horrific conditions and demonstrates how even after emancipation there are still remnants of slavery that linger. Both works serve as powerful examples of how the legacy of slavery and racism continue to affect individuals long after it has officially ended.