Üreteroneosistostomi yapılan olgularda JJ stent ve üreterokutanöz stent uygulamalarının sonuçlarının karşılaştırılması
- Tez No: 810099
- Danışmanlar: UZMAN ÖZKAN OKUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Vesicoureteral Reflux, Hydroureteronephrosis, Ureteroneocystostomy, Stent
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç:Üreteroneosistostomi(UNC) operasyonlarında peroperatif transanastomotik JJ stent veya üreterokutanöz stent kullanılan hastaların postoperatif erken ve geç dönem klinik gidişatının ve komplikasyon oranlarının karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, retrospektif klinik araştırma tasarımına sahip bu çalışma İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Cerrahisi SUAM Çocuk Cerrahi Kliniği'nde 2011-2021 tarihleri arasında yapılan UNC operasyonlarında transanastomotik JJ Stent veya kutanöz üreteral stent kullanılan hastalar ile yürütülmüştür. Hastalara ait demografik ve klinik özellikler ile postoperatif takip özellikleri kayıt edilmiştir. Çalışmaya kliniğimizde 2011-2021 tarihleri arasında UNC yapılan ve peroperatif üreteral JJ stent veya kutanöz üreteral stent kullanılan hastalar dahil edilmiştir.Megaüreter sebebiyle üreteral tapering yapılan olgular, Üreterovezikal Darlık(UVD) sebebiyle UNC yapılan olgular,bir yıldan daha kısa sürede postoperatif takibi bırakan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır.195 hasta ile başlanan çalışmaya dışlanma kriterleri dikkate alındıktan sonra 181 hasta ile devam edilmşti.Bu hastalardan 89'u JJ stent(Grup1) ve 92'si kutanöz üreteral stent (Grup2) kullanılan grupta yer almıştır. Operasyonda her iki transanastomotik kateter seçimi arasında, postoperatif erken dönemde yatış süresi, postoperatif erken ve geç dönem hidroüreteronefroz derecesinde değişiklik düzeyi, postoperatif erken dönem akut idrar yolu enfeksiyonu varlığı, postoperatif erken dönem akut obstruksiyon gelişimi,postoperatif geç dönem obstrüksiyon , postoperatif izlemde sebat eden VUR, postoperatif izlemde fonksiyonel renal kapasite değişimi, anestezi gereksinimi sayısı ve postoperatif tekrarlayan hastane başvurusu sayısı karşılaştırılmıştır. Araştırmanın istatistik analizleri SPSS versiyon 20 istatistik yazılımı ile yapılmıştır. Sürekli sayısal değişkenlerin normal dağılımı uygunluğu dağılım grafikleri ve Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk testleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Tanımlayıcı istatistiklerin sunumunda normal dağılıma uymayan sürekli sayısal değişkenler ve kesikli sayısal değişkenler için medyan ve minimum (min) ve maksimum (maks) değerler, kategorik değişkenler için ise sayı (n) ve yüzde (%) değerleri kullanılmıştır. Kategorik değişkenlerin iki araştırma grubu arasında karşılaştırılmasında Pearson Ki-kare Testi veya Fisher'in Kesin Testi kullanılmıştır. Normal dağılım göstermeyen sürekli sayısal değişkenler ve kesikli sayısal değişkenler ise iki grup arasında Mann-Whitney U testi kullanılarak karşılaştırılmıştır.Grup 1 için stentli izlem süresinin komplikasyon gelişimine etkisinin araştırılmasında tek değişkenli lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Regresyon analizinde Odds Ratio (OR) ve %95 güven aralığı (%95 GA) hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the early and late postoperative clinical course and complication rates of peroperative JJ stent or ureterocutaneous stent techniques in patients who underwent ureteroneocystostomy. Materials and Methods: This study, which has a single-center, retrospective clinical research design, was conducted at İzmir Dr. Behçet Uz Pediatrics and Diseases and Surgery with patients who underwent ureteroneocystostomy using either ureteral JJ Stent or cutaneous ureteral stent between 2011 and 2021. The demographics and clinical features of the patients, and postoperative follow-up parameters were recorded. The length of stent duration, the level of change in hydroureteronephrosis, the presence of acute urinary tract infection (UTI), the development of acute renal failure in the early postoperative period; persistent vesicoureteral reflux and functional renal capacity change failure in the late postoperative period; and the number of anesthesia and the number of postoperative recurrent hospital admissions were compared between the two surgical stenting techniques. Results: Of the 181 patients included in the study, 89 underwent the JJ Stent procedure and 92 the Cutaneous Ureteral Stent procedure. While 97 (53.8%) of the patients were female and 84 (46.4%) were male, the median age was 61 months. The lesions were bilateral in most of the patients, furthermore 52 patients had additional functional disorders and 63 have anatomical disorders. The level of improvement in hydronephrosis in the cutaneous stent group was statistically significantly higher than in the JJ stent group. The length of stent duration was approximately 6 times longer in patients in the JJ stent group. In addition, the number of recurrent hospitalizations and general anesthesia were statistically significantly higher in the JJ stent group. The risk of early and late UTI is higher in the JJ stent group. Furthermore, each 1-day prolongation of the stent stay increases the risk of late UTI by 3.2% in the JJ stent group. Conclusion: Although the results of our study need to be supported by other more comprehensive studies, the cutaneous ureteral stent procedure may find wider use in reflux surgery.