The posthuman condition in Kazuo Ishiguro's dystopian novels: Never Let Me Go and Klara and the Sun
Kazuo Ishiguro'nun distopya romanlarında posthüman durum: Beni Asla Bırakma ve Klara ve Güneş
  1. Tez No: 810179
  2. Yazar: SULTAN AFŞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELA İPEK GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Posthümanizm, Posthüman Durum, Kazuo Ishiguro, Beni Asla Bırakma, Klara ve Güneş, Posthumanism, Posthuman Condition, Kazuo Ishiguro, Never Let Me Go, Klara and the Sun
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Posthümanizm, insan ve insan olmayan varlıklar arasında eşit paylaşımlı haklar getiren tüm türlerin karşılıklı ilişkileri ile birlikte insan kavramını anlamanın yeni bir biçimidir. Sınıf ayrımı ve marjinalliğe bakmaksızın, Posthümanizm insan/insan olmayan, doğal/yapay ve zihin/beden gibi klasik humanizmin prensipleri üzerine kurulan ikili karşıtlıkları ve aralarındaki ilişkileri adlandırmak için Rosi Braidotti'nin zoe tabanlı öznellik, Donna Hraway'in siborg, ve Karen Barad'ın iç-ilişkisel edim diye adlandırdığı ortak bir noktada buluşturur. Buna bağlı olarak, Kazuo Ishiguro'nun Beni Asla Bırakma ve Klara ve Güneş romanlarında klon ve yapay zeka gibi dışlanan tarafı anlatıcı yapıp bize onlarla empati kurma şansı vererek dışlanan taraf için bir meydan okuma şansı sunar. Alt sınıf insanlar ayrıcalıklı konumda olmasa da, klon insanların ve yapay zekanın yaratılış amacı canları pahasına da olsa üst sınıfın hayatını kurtarmaktır. Tüm bu ifadeleri göz önünde bulundurarak, bu tez farklı türler arasındaki eşitsizliği eleştiren Beni Asla Bırakma ve Klara ve Güneş'teki insan sonrası durumun izini sürecektir. Bunu yaparken de insan, hayvan ve makine arasındaki yıkılan duvarın insan sonrası öznelliği ortak bir paydaş olarak ortaya koyması bu tezde tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Posthumanism is a new mode of understanding the concept of humans along with the inter-relationality of all species bringing forth equally shared rights among human and nonhuman agencies. Regardless of class division or marginalized others, posthumanism brings together all species at a common point such as the zoe-based subjectivity of Rosi Braidotti, the cyborg of Donna Haraway and the intra-action agency of Karen Barad to name the rhizomatic relationality and dual logic between human/nonhuman, nature/artificial, mind/body and organic/inorganic that is grounded on the classical humanism's principles. Regarding this, dystopian fictions present a perfect example of the excluded party of the binaries as in Kazuo Ishiguro's speculative dystopian novels; Never Let Me Go (2005) and Klara and the Sun (2021) where the narrators are clones and artificial intelligence offering a chance to empathize with nonhuman beings who are discarded from society and dehumanised. The purpose of their creation is to save the ruling class's lives at the cost of their lives as low-class of people are outside of privileged positions. Bearing in mind all of these statements, this thesis will track down the posthuman condition in Never Let Me Go and Klara and the Sun challenging the inequality between the different species. While doing this, this dissertation discusses the collapsed wall between the human, animals and machines coming up with posthuman subjectivity as a joint stakeholder.