Redefening perfection: Posthuman identities in The Circle and The Every
Mükemmelliğin yeniden tanımı: The Circle ve The Every adlı eserlerde posthüman kimlikler
  1. Tez No: 976538
  2. Yazar: KÜBRA AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. BURAK AKKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Posthumanizim, Dijital Kimlik, Benlik ve Kimlik, Sibernetik, Transhumaniz, Posthumanism, Digital Identity, Selfhood and Identity, Cyborg, Transhumanism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, The Circle ve The Every olmak üzere iki farklı edebi eserin kahramanları arasındaki benzerlik ve paralellikleri odak alarak farklı alanlarda yapılan araştırmaların yardımıyla benlik anlayışının ve bu anlayışın gerçeklikle ilişkisinin karmaşıklığını incelemektir. Bu karmaşıklıkların, posthumanist bir anlayışla benliği nasıl yapı söküme uğrattığını ve böylece originalinden uzak bir dijital benliğin yeniden inşasını tartışmaktır. Tezin odak noktası, kahramanların hikayelerinde anlatılan posthumanist durumun farklı ancak birbiri ile bağlantılı yorumlarını analiz etmektir. Böylece insalığın mevcut gerçekliğini kavramak ve onunla etkileşime girmek için posthumanist bir anlayışa ihtiyaç olduğunu göstermektir. Bu tez, edebi kurguyu bir ortam olarak kullanarak posthumanist, transhumanist ve siber kimlik kavramlarını iki kahraman üzerinden incelerken, kahramanlar arasındaki paralellikler ve bu parallelliklerin olası sebeblerini sorgulayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study investigates parallels and patterns between two characters from two different literary works: The Circle and The Every. With the help of research from different fields, this thesis will talk about the similarities and then look at how understanding selfhood and how it relates to reality is complicated. It also looks at how these complications show how posthumanist ideas support the deconstruction of selfhood and the reconstruction of a digital self that is separate from the original one. The two works, The Circle and The Every by Dave Eggers, portray differing but interconnected interpretations of the posthuman condition. The study suggests the need for a posthumanist understanding of the world in which humanity exists today in order to comprehend and engage with current reality. To achieve this, literary fiction opens a way to create a relevant and necessary meaning to understand lived reality and also to give a voice to unspoken truths. This thesis offers readers a reflective place to think about the major contradictions that challenge their current reality and temporality by leveraging literary fiction as a medium.