Çocuk taş hastalığı tedavisinde metabolik faktörlerin rolü
The role of metabolic factors in treatment of pediatric urolithiasis
  1. Tez No: 810232
  2. Yazar: İBRAHİM ÜNTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Pediyatrik, çocuk, taş, metabolik, ürolitiyazis, Pediatric, child, stone, metabolic, urolithiasis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bu çalışmada çocuk yaş üriner taş hastalığının metabolik risk faktörlerini ortaya koymak ve bu faktörlere göre düzenlenen medikal proflaksinin uzun dönem taş nüks oranlarına etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Yöntem ve gereçler: Ocak 2005 ile Mart 2013 tarihleri arasında PNL yapılıp“taştan temiz”veya“klinik anlamsız rezidü”sonucu elde edilen 17 yaş ve altı 148 hastanın verileri metabolik risk faktörleri açısından değerlendirildi. Hastaların verileri retrospektif olarak taranıp istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Taranan idrar analizleri sonucunda hastalarda en sık karşılaşılan metabolik bozukluklar hipositratüri, hipomagnezüri, hiperkalsiüri ve sistinüri olarak bulundu. Median 24 ay takip süresi sonunda metabolik risk faktörleri saptanan ve bu yönde medikal proflaksi alan grupta taş hastalığı nüksünde istatistiksel olarak anlamlı azalma olduğu tespit edildi. Sonuçlar: Çocuk taş hastalığının yönetiminde metabolik tarama ve medikal proflaksi ile hastaların taş nüksünün önlenebileceği bulundu.
Özet (Çeviri)
Objectives: In this project we aimed to describe metabolic risk factors of urolithiasis and long term results of metabolic treatment to the stone reccurences. Material and Methods: Between January 2005 and March 2013, 148 patients younger than 17 years old who underwent PNL has either no stone or clinically negligible residue. Patient data were collected retrospectively and results were analysed using statistical methods and appraised for metabolic factors. Results: The most frequent metabolic disorders found in this study were hypositruria, hypomagnesuria, hypercalciuria and cystinuria. After a median 24 months of follow up period, it was found that patients who had been administered medical treatment according to their metabolic abnormality indicated statistically low stone recurrence rates. Discussion: In the management of pediatric urolithiasis, the stone recurrence can be predicted and prevented with metabolic screening and medical treatment.