Basra dil ekolünün oluşmasına etki eden ilk dilciler
The first linguists who affected the formation of the Basracian language school
  1. Tez No: 810404
  2. Yazar: MİNE KARATUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF ÖZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Basra Dil Ekolü, Nahiv, Lahn, Arap Dili, Kur‟ân-ı Kerîm, Basra Language School, Syntax, Lahn, Arabic Language, Qur'an
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
İslâmi fetihlerin artmasıyla birlikte İslâm dini de geniş topraklara yayılmaya başlamıştır. Fethedilen birçok yerde ise Arap nüfusu oldukça azdı. Farklı kültüre ve dile mensup olan insanların bir arada yaşamasıyla birlikte etkileşim kaçınılmaz olmuş ve yeni müslüman olan insanların çoğunluğu da Arapça‟yı kurallarına uygun olmayan bir biçimde öğrenmiştir. Bu durum zamanla lahn denilen dil hatalarının oluşmasına zemin hazırlamıştır. Günlük hayatta kendini gösteren bu hatalar ilerleyen süreçte Kur‟ân-ı Kerîm‟in okunuşuna da sirâyet etmeye başlamıştır. Günlük hayatta ve husûsiyetle Kur‟ân‟ın okunuşunda karşılaşılan bu dil hataları, Arapça‟nın gramer kurallarının tespit edilmesi gerekliğini de beraberinde getirmiştir. Bu amaç doğrultusunda ilk çalışmalar Basra‟da, bundan yaklaşık bir asır sonra da Kûfe‟de yapılmıştır. Kur‟ân-ı Kerîm‟in metninin noktalanması ve harekelenmesi ile başlayan bu çalışmalar nahiv kâidelerinin tespiti ile devam etmiştir. Bu dönemde yoğun bir şekilde gerçekleştirilen bu çalışmaları pek çok dil âlimi üstlenmiş olup bu hususta başı çeken ise Basralı dil âlimleri olmuştur. İlerleyen dönemde bir ekol olarak şekillenen Basra dil ekolünün dile dair kuralların tesisi hususunda büyük katkısı bulunmaktadır. Çalışmamızda Basra dil ekolünün oluşumuna etki eden faktörlerin, bu ekolün temelini teşkil eden ilk dilcilerin hayatlarının, görüşlerinin ve nahiv ilmine olan katkılarının ortaya konmasına gayret gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the increase of Islamic conquests, the religion of Islam began to spread over wide lands. In many conquered areas, the Arab population was very small. With people from different cultures and languages living together, interaction became inevitable and the majority of new Muslims learned Arabic in a way that did not comply with the rules. This situation paved the way for the formation of language errors called lahn over time. These errors, which manifest themselves in daily life, have begun to spread to the reading of the Qur'an in the following process. These language errors encountered in daily life and especially in the reading of the Qur'an brought along the necessity of determining the grammatical rules of Arabic. For this purpose, the first studies were carried out in Basra, and about a century later in Kûfe. These studies, which started with the punctuation and movement of the text of the Qur'an, continued with the determination of the syntax rules. Many linguists undertook these studies, which were carried out intensively in this period, and the language scholars of Basra took the lead in this regard. The Basra language school, which was shaped as a school in the following period, made a great contribution to the establishment of the rules about language. In our study, we tried to present the factors affecting the formation of the Basra language school, the lives of the first linguists who formed the basis of this school, their views and their contributions to the science of syntax.