Beliren yetişkinlikte dijital bağımlılık, sosyal onay ihtiyacı, yalnızlık ve siber zorbalık arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examining the relationships between digital addiction, need for social approval, loneliness and cyberbullying in emerging adulthood
- Tez No: 810407
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN YAVUZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Siber zorbalık, Dijital bağımlılık, Sosyal onay ihtiyacı, Yalnızlık, Cyberbullying, Digital addiction, Need for social approval, Lonelines
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmada beliren yetişkinlikte dijital bağımlılık, sosyal onay ihtiyacı, yalnızlık ve siber zorbalık arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma grubunu Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören 456 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma verileri Kişisel Bilgi Formu, Dijital Bağımlılık Ölçeği, UCLA Yalnızlık Ölçeği, Sosyal Onay İhtiyacı Ölçeği, Siber Kurban ve Zorbalık Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Bu çalışmada değişkenler arası aracılık, doğrudan ve dolaylı düzenleyicilik rolleri incelendiğinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin analizinde basit doğrusal ve hiyerarşik regresyon analizleri ve SPSS PROCESS makronun Model 4, Model 8 ve Model 14 eklentileri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, yalnızlığın dijital bağımlılığı ve sosyal onay ihtiyacını pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı etkilediği görülmüştür. Sosyal onay ihtiyacının dijital bağımlılığı pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı etkilediği, yalnızlık ve dijital bağımlılık arasındaki ilişkide aracı rolü olduğu görülmüştür. Siber zorba olma durumunun yalnızlık ile sosyal onay ihtiyacı ve yalnızlık ile dijital bağımlılık arasındaki ilişkide düzenleyici rolünün olmadığı görülmüştür. Aynı şekilde siber zorba olma durumunun sosyal onay ihtiyacı ve dijital bağımlılık arasındaki ilişkide de düzenleyici rolünün olmadığı görülmüştür. Siber kurban olma durumunun yalnızlık ile sosyal onay ihtiyacı ve dijital bağımlılık ile sosyal onay ihtiyacı arasındaki ilişkide düzenleyici rolü olduğu, fakat yalnızlık ve dijital bağımlılık arasındaki ilişkide düzenleyici rolünün olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the relationships between digital addiction, need for social approval, loneliness and cyberbullying in emerging adulthood. The research group consists of 456 university students studying at the Faculty of Education of Niğde Ömer Halisdemir University. Research data were collected using Personal Information Form, Digital Addiction Scale, UCLA Loneliness Scale, Need for Social Approval Scale, Cyber Victim and Bullying Scale. In this study, the relational screening model was used since inter-variable mediation, direct and indirect regulatory roles were examined. Simple linear and hierarchical regression analyzes and Model 4, Model 8 and Model 14 plugins of SPSS PROCESS macro were used in the analysis of the data. According to the results of the research, it has been seen that loneliness has a positive and statistically significant effect on digital addiction and the need for social approval. It has been observed that the need for social approval has a positive and statistically significant effect on digital addiction, and has a mediating role in the relationship between loneliness and digital addiction. It has been observed that cyberbullying does not have a moderating role in the relationship between loneliness and the need for social approval, and between loneliness and digital addiction. Likewise, it has been seen that cyberbullying does not have a regulatory role in the relationship between the need for social approval and digital addiction. It has been observed that cyber victimization has a moderating role in the relationship between loneliness and the need for social approval, and between digital addiction and the need for social approval, but not in the relationship between loneliness and digital addiction.