Sağlık kurumlarında çalışan bireylerin zekâ türlerinin işten ayrılma niyetine etkisinin incelenmesi
Examining the effect of intelligence types of individuals working in healthcare institutions on turnover intention
- Tez No: 810646
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLGUN IRMAK ÇETİN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
 - Anahtar Kelimeler: Zekâ, Zekâ Türleri, İşten Ayrılma Niyeti, Intelligence, Types of Intelligence, Intention to Leave the Job
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Trakya Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki sağlık çalışanları arasında dokuz zekâ türü ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Çalışmada 140.228 kişilik geniş bir evrenden seçilen 296 sağlık çalışanından oluşan temsili bir örneklem büyüklüğü kullanılmıştır. İncelenen dokuz zekâ türü şunlardır: bedensel, varoluşsal, kişilerarası, içsel, mantıksal, müziksel, doğacı, sözel ve görsel zekâ. Çalışmada ayrıca cinsiyet, yaş, medeni durum ve eğitim düzeyi gibi demografik değişkenlerin bu ilişkiler üzerindeki etkisi de araştırılmıştır. Sonuçlar, dokuz zekâ türünden sekizinin (bedensel, varoluşsal, kişilerarası, içsel, mantıksal, doğacı, görsel ve sözel) işten ayrılma niyeti ile negatif bir ilişkisi olduğunu ortaya koymuştur; bu da bu zekâ türleri arttıkça işten ayrılma niyetinin azaldığını göstermektedir. Buna karşılık, müzikal zekânın işten ayrılma niyeti ile pozitif bir ilişkisi olduğu bulunmuştur; bu da müzikal zekâda daha yüksek puan alan bireylerin işten ayrılma eğiliminin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Özellikle, sözel zekâ işten ayrılma niyeti üzerinde anlamlı bir etki göstermemiştir. Ayrıca çalışma, çalışanların eğitim durumunun işten ayrılma niyetini önemli ölçüde etkilediğini, yüksek eğitimin kişilerarası zekânın gelişmesi ve işten ayrılma niyetinin azalmasıyla ilişkili olduğunu vurgulamıştır. Bulgular, sağlık sektöründe çoklu zekâ türlerinin işten ayrılma niyeti üzerindeki rolüne ilişkin yeni bilgiler sağlamaktadır. Zekânın bu alanda işten ayrılma niyetini tahmin etmede ve ele almada kritik bir faktör olabileceğini öne sürmektedirler. Gelecekteki araştırmalar bu bulguları doğrulamayı ve farklı zekâ türleri ile işten ayrılma niyetleri arasındaki karmaşık dinamikleri daha fazla araştırmayı hedeflemelidir.
Özet (Çeviri)
The present study investigates the relationship between nine types of intelligence and turnover intention among health professionals in Turkey. A representative sample size of 296 health workers, drawn from the larger population of 140,228, was employed in this study. The nine types of intelligence examined were: bodily, existential, interpersonal, intrapersonal, logical, musical, naturalistic, verbal, and visual. The study further explored the influence of demographic variables such as gender, age, marital status, and education level on these relationships. Results revealed that eight out of the nine types of intelligence (bodily, existential, interpersonal, intrapersonal, logical, naturalistic, visual, and verbal) had a negative relationship with turnover intention, suggesting that as these types of intelligence increase, the intention to leave the job decreases. Conversely, musical intelligence was found to have a positive relationship with turnover intention, indicating that individuals who scored higher in musical intelligence demonstrated a higher tendency to quit their job. Notably, verbal intelligence did not show a significant effect on turnover intention. Moreover, the study highlighted that the educational status of employees significantly influences turnover intentions, with higher education associated with improved interpersonal intelligence and reduced turnover. These findings provide new insights into the role of multiple types of intelligence on turnover intention in the health sector. They suggest that intelligence can be a critical factor in predicting and addressing turnover in this field. Future research should aim to confirm these findings and further investigate the intricate dynamics between different types of intelligence and turnover intentions."