Aile yapısının değişiminin yaşlılara etkisi: Türkiye örneği
  1. Tez No: 810682
  2. Yazar: AYŞE BETÜL İREN SEMİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK TAŞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Family structure, old age, social change, Türkiye
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Aile tek bir tanıma sığdırılamamakla birlikte biyolojik, psikolojik, ekonomik, toplumsal ve hukuksal yönleri bulunan toplumun en küçük birimidir. Tarihsel süreç içerisinde aile sürekli değişim halindedir. Ailedeki değişimden en çok etkilenen gruplardan biri de çoçuklar ve yaşlılardır. Bu nedenle değişim bağlamında yaşlılar ve çocuklarla ile ilgili araştırmalarda bulunmak ve sorunlarına çözümler aramak sağlıklı bir topluluk için gereklidir. Çalışmamızda Bu gerekliliğin bir yansıması olarak, çalışmada yaşlının aile içerisindeki yerine ve dönüşüm sürecinde aile yapısına etki eden unsurlar ele alınmıştır. Bu bakımdan sorularımız Bu yapılırken, değişen aile yapısında yaşlının aile içerisindeki yerinin ve nedir, bu değişime etki eden unsurlar neler olduğudir ve bu unsurlardan hangisi öne çıktığımaktadır soruları nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemi ile incelenmiştir irdelenmektedir. Bu sorular çerçevesinde çalışmanın temel varsayımı aile yapısının değişimi ve bireyselleşme arasında bir ilişki vardırolduğudur. Araştırma sürecinde ilgili kaynaklar incelenmiş olup ortaya çıkan veriler sistematik bir şekilde birleştirilmiştir. Sonuç olarak ta; yaşlının aile içerisindeki yerine etki eden batılılaşma, sanayileşme, kentleşme ve teknoloji unsurlarını ele aldığımızda yerine batılılaşma, sanayileşme, kentleşme ve teknoloji unsurları etki ettiği görülmüştür. Günümüz açısından da teknoloji unsuru öne çıktığını görmekteyiz. Ayrıca bu unsurlara bağlı olarak bireyselleşme kavramı ortaya çıkmıştır. Bireyselleşmenin her dönemde etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar Kavramlar: Aile yapısı, yaşlılık, toplumsal değişim, Türkiye.
Özet (Çeviri)
Family cannot fit into a single definition and it is the smallest unit of society with biological, psychological, economic, social and legal aspects. In the historical process, the family is in constant change. One of the groups most affected by the change in the family is the elderly. For this reason, it is necessary for a healthy community to conduct research on the elderly in the context of change and to seek solutions to their problems. As a reflection of this necessity, the place of the elderly in the family and the factors affecting the family structure in the transformation process are discussed in the study. While doing this, the place of the elder in the family in the changing family structure and the factors affecting this change and the questions of which of these elements come to the fore are examined with the document analysis method, which is one of the qualitative research methods. The basic assumption of the study within the framework of these questions is that there is a relationship between the change of family structure and individualization. As a result, when we consider the elements of westernization, industrialization, urbanization and technology that affect the place of the elderly in the family, we see that the element of technology comes to the fore in terms of today. In addition, the concept of individualization has emerged depending on these elements.