The development of inter-communal figthing in Cyprus: 1948-1974
Kıbrıs'ta toplumlar arası çatışmanın gelişimi: 1948-1974
- Tez No: 347316
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK YALVAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk Milliyetçiliği, Yunan Milliyetçiliği, İç Savaş, Kıbrıs Sorunu, Turkish Nationalism, Greek Nationalism, Civil War, Cyprus Question
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu tez 1948-1974 tarihleri arasında Kıbrıs'ta toplumlararası çatışmanın gelişimini incelemeyi amaçlamaktadır. Tez, Kıbrıs Rum ve Türk toplumlarının aşamalı dönüşümünü inceleyerek, toplumlararası çatışmanın yerel etkenlerine odaklanmaktadır. Çalışma, Kıbrıs siyasetindeki süreklilikleri ve değişiklikleri de incelemektedir. Bu tez toplumlar arası çatışmanın tarihsel ve yerel etmenlere kök saldığını iddia etmektedir. Tarihsel süreç içinde Kıbrıs'ta gelişen çeşitli siyasi ve kültürel yapıların birbirine eklemlenmesini de incelenecektir. Tezde genel iddianın aksine, Kıbrıs'taki toplumlararası çatışmanın sadece dış kaynakların bir ürünü olmadığı belirtilmektedir. Bu nedenle, ''etnik kutuplaşma'' konusu toplumlararası çatışmanın temel kaynağı olarak vurgulanacaktır. Toplumlararası çatışmanın gelişimi değerlendirilirken, ayrıca Kıbrıs Türk ve Rum toplumlarının amaçları doğrultusunda harekete geçip siyasallaşma süreçleri de incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the development of inter-communal fighting in Cyprus between 1948 and 1974. It focuses on the domestic factors of intercommunal fighting by analyzing the gradual evolution of Greek and Turkish Cypriot stances. The thesis argues that the inter-communal fighting of Cyprus is rooted in the historical and domestic factors. This thesis analyzes the continuities and changes in Cyprus politics. This work accordingly will examine the articulation of various political and social factors in Cyprus.Contrary to the prevailing dominant perspective, this thesis mentions that the inter-communal fighting was not the product of only external forces but their articulation with domestic factors as they evolved historically. Therefore, the issue of ''ethnic polarization'' will be emphasized as the basic source of the conflict. Evaluating the development of inter-communal struggle, this thesis also emphasizes the gradual mobilization and the eventual politicization of the main aims of the Greek and Turkish communities.