Tenor trombonda geleneksel ve genişletilmiş çalma teknikleri: 1950 sonrası yazılan seçilmiş eserler üzerinden örneklendirme
Traditional and extended playing techniques on tenor trombone: Examples from selected works written after 1950
  1. Tez No: 810804
  2. Yazar: ASLI ECE SARAÇ LAI
  3. Danışmanlar: PROF. SERLA BALKARLI, DOÇ. DR. ONUR DÜLGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Trombon, Genişletilmiş Çalma Teknikleri, Multifonik, Artikülasyon, Hava Teknikleri, Ventil Teknikleri, Kulis Teknikleri, Ses Modülasyonu, Trombone, Extended Playing Techniques, Multiphonics, Articulations, Air Techniques, Valve Techniques, Slide Techniques, Sound Modulation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Tenor Trombonda geleneksel ve genişletilmiş çalma teknikleri alanında hazırlanmış olan bu tez çalışması iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalma teknikleri tanıtılmış ve teknikler ile ilgili tarihsel bilgiler ve çalma/çalışma önerileri sunulmuştur. Çalma tekniklerinin notasyonda gösterimleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, 1950 yılı sonrasında bestelenmiş olan seçilmiş eserlerde yer alan çalma teknikleri tespit edilerek anlatılmıştır. Tez boyunca görseller ve şekiller ile anlatım desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis, which was prepared in the field of traditional and extended playing techniques on tenor trombone, consists of two parts. In the first chapter, playing techniques are introduced and historical information about the techniques and playing/study suggestions are presented. The representations of playing techniques in notation are emphasized. In the second part, playing techniques in selected works composed after 1950 are determined and explained. Throughout the thesis, the explanation was supported with visuals and figures.