Elektif ve basit el cerrahisi ve yumuşak doku ameliyatlarında antibiyoterapinin yeri
The role of antibiotic therapy in elective and simple hand surgery and soft tissue surgeries
  1. Tez No: 810838
  2. Yazar: OĞUZ TEZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İHSAN AKAN, UZMAN RÜSTEM CELİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Elective hand surgery, Surgical site infection, Antibiotic prophylaxis, Diabetes mellitus
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Elektif ve Basit El Cerrahisi ve Yumuşak Doku Ameliyatlarında Antibiyoterapinin Yeri Elektif el cerrahisi ve yumuşak doku ameliyatları sıklığı gitgide artan ameliyatlardandır. Bu ameliyatlarda yara yeri enfeksiyon oranları düşük olsa da yara yeri enfeksiyonu geliştiğinde yüksek morbidite ve düşük hasta memnuniyetine sebep olmaktadır. Bu çalışmada elektif el cerrahisi ve yumuşak doku ameliyatları uygulanan hastaların, antibiyotik profilaksisi ve yara yeri enfeksiyonu arasındaki ilişkiye, sahip oldukları ek hastalıkların, yara yeri enfeksiyonuna etkilerine ve ilişkilerine bakışmıştır. Kliniğimizde 2020-2023 yılları arasında elektif el cerrahisi ve yumuşak doku ameliyatları yapılan 532 hasta retrospektik olarak tarandı. Ameliyat öncesi profilaktik antibiyoterapi uygulanıp, uygulanmadığına, ek hastalıklara ve bazı laboratuvar verilerine ve ameliyat sonrarı takiplerinden yara yeri enfeksiyonu gelişip gelişmediğine bakılmıştır. Hastaların ortalama yaşı 52.17±14.2 (11-83) olarak saptanmıştır. Çalışmada yer alan 532 hastanın 205'i (%38,5) erkek, 327'si (%61,5) kadındır. Hastaların %30,1'i (n=160) KTS, %20,1'i (n=107) tetik parmak, %10,2'si (n=54) duputren kontraktürü, %38,2'si (n=203) yumuşak doku kitlesi, %1,5'i (n=8) de quervein tenosinoviti nedeniyle ameliyat edilmiştir. Hastaların %17,7'sinin (n=94) diyabet hastası olduğu, %5,3'ünün (n=28) romatoid artrit hastası olduğu saptanmıştır. Hastaların %53,2'sine (n=283) antibiyotik profilaksisi uygulanmamıştır ve ameliyat sonrası antibiyotik reçete edilmemiştir. Hastaların %46,8'ine (n=249) antibiyotik profilaksisi (1gr sefazolin) uygulanmıştır ve ameliyat sonrası 1. Kuşak sefalosporin grubu antibiyotik reçete edilmiştir. Hastaların %97'sinde (n=516) ameliyat sonrası yara yeri enfeksiyonu görülmemiştir. %3'ünde (n=16) ameliyat sonrası yüzeyel insizyonel yara yeri enfeksiyonu görülmüştür. Antibiyotik profilaksisi alanların yara enfeksiyonu oranı %2.4, almamış olanların oranı ise %3.5. Antibiyotik profilaksisi almanın yara enfeksiyonuna etkisi anlamsız görünmektedir. Benzer şekilde diyabet ve romatoid artrit hastalığına sahip olmanın yara yeri enfeksiyonu ile ilişkisi anlamsızdır. Diyabet ve romatoid artrit hastalarında antibiotik profilaksisi ve yara yeri enfeksiyonu arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Bu çalışma, profilaktik antibiyotiklerin, planlı yumuşak doku ve el cerrahisinde cerrahi alan enfeksiyonuna karşı klinik veya istatistiksel koruma sağlamadığını göstermektedir. Bununla birlikte, büyük bir rastgele kontrollü çalışmanın, farklı alt grupları ve prosedürleri içeren daha fazla analiz yaparak, bu sonuçların genişletmesi gerekebilir. Anahtar Kelime; Elektif el cerrahisi, Yara yeri enfeksiyonu, Antibiyotik profilaksisi, Diyabet
Özet (Çeviri)
The Role of Antibiotic Therapy in Elective and Simple Hand Surgery and Soft Tissue Surgeries Elective hand surgery and soft tissue surgeries are increasingly common procedures. While the rates of surgical site infections are low in these surgeries, when a surgical site infection does occur, it leads to high morbidity and low patient satisfaction. This study examines the relationship between prophylactic antibiotics and surgical site infections, the impact of comorbidities on surgical site infections, and the associations between these factors in patients undergoing elective hand surgery and soft tissue surgeries. A retrospective analysis was conducted on 532 patients who underwent elective hand surgery and soft tissue surgeries between 2020 and 2023 in our clinic. Factors such as preoperative prophylactic antibiotic therapy, comorbidities, certain laboratory data, and postoperative follow-up information were evaluated to determine the occurrence of surgical site infections. The average age of the patients was determined as 52.17±14.2 (11-83) years. Among the 532 patients included in the study, 205 (38.5%) were male and 327 (61.5%) were female. Of the patients, 30.1% (n=160) underwent surgery for CTS, 20.1% (n=107) for trigger finger, 10.2% (n=54) for Dupuytren's contracture, 38.2% (n=203) for soft tissue masses, and 1.5% (n=8) for de Quervain's tenosynovitis. It was determined that 17.7% (n=94) of the patients had diabetes and 5.3% (n=28) had rheumatoid arthritis. Among the patients, 53.2% (n=283) did not receive antibiotic prophylaxis and were not prescribed postoperative antibiotics. On the other hand, 46.8% (n=249) received antibiotic prophylaxis (1g cefazolin) and were prescribed 1st generation cephalosporin antibiotics postoperatively. Postoperative surgical site infections were not observed in 97% (n=516) of the patients, while 3% (n=16) developed superficial incisional surgical site infections. The infection rate of surgical sites was 2.4% in those who received antibiotic prophylaxis and 3.5% in those who did not. The impact of receiving antibiotic prophylaxis on the occurrence of surgical site infections appears insignificant. Similarly, having diabetes or rheumatoid arthritis does not seem to significantly affect the occurrence of surgical site infections. No significant relationship was found between antibiotic prophylaxis and surgical site infections in patients with diabetes and rheumatoid arthritis. This study demonstrates that prophylactic antibiotics do not provide clinical or statistical protection against surgical site infections in planned soft tissue and hand surgeries. However, further expansion of these results might be necessary through a large randomized controlled trial involving different subgroups and procedures.