Mutfak eşyaları sektöründe yapay sinir ağları yöntemi ile talep tahmini
Demand forecasting with artificial neural network method inkitchenware sector
- Tez No: 810963
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM İMAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapay Sinir Ağları, YSA, Talep Tahmini, Artificial Neural Networks, ANN, Demand Forecasting
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu tezde Akyıldız Mutfak EĢyaları firması için 2017-2018 yılları arasındaki veriler kullanılarak 2019 yılı için tencere, tava ürünlerin 5 farklı boyu için talep rakamları yapay sinir ağları kullanılarak tahmin edilmiĢtir. ÇalıĢmada, bağımlı ve bağımsız değiĢkenler kullanılmıĢtır. Bu çalıĢmada Tencere satıĢ miktarı (TS) bağımlı değiĢken olarak kullanılırken, Gayri Safi Yurt Ġçi Hasıla (GSYH), Dolar ($), Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Ekonomik Büyüme Rakamları, Zaman (Z) bağımsız değiĢken olarak kullanılmıĢtır. Uygulamada kullanılan 2017-2018 yıllarına ait veriler eğitim verileri olarak kullanılarak 2019 yılına ait tahminler yapılmıĢtır. Uygulamada kullanılan YSA modeli, ileri besleme kalıplı bir geri yayılım ağ sisteminde bir yapıdır. Bu YSA yapısının seçilme nedeni, tahmin iĢlemlerinde kullanılan alternatif düĢünce yapısıdır. Model tabakalarında iliĢkilendirilecek nöron miktarlarını tespit ederken nöronların aktivasyon değerlerine bakılmıĢtır. Performans ölçümleri MSE (Hata Kareleri Ortalaması) değerlerine bakılmıĢtır. OluĢturulan ağlar değerlendirilirken tahmin performans ölçümleri küçük olan ağ tercih edilmiĢtir. 2017-2018 yıllarına ait verilerin %25 test verisi %75 eğitim verisi olarak 2019 yılına ait veriler tahmin edilmiĢtir. Bu çalıĢma için oluĢturulan yapay sinir ağ yapısı 12 adet bağımsız değiĢken, 8 adet giriĢ nöronu, gizli tabaka ve bir adet çıktı tabakasından oluĢmaktadır. Yapılan bu çalıĢma ile ortalama %98,48 lik baĢarı gözlemlenmiĢtir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the demand figures for 5 different sizes of pots and pans for 2019 were estimated using artificial neural networks by using the data between 2017-2018 for Akyıldız Kitchenware Company. In this study, Cookware sales volume (TS) is used as the dependent variable while Gross Domestic Product (GDP), Dollar ($), Consumer Price Index (CPI), Producer Price Index (PPI), Economic Growth Figures, Time (Z) are used as independent variables. The data from 2017-2018 used in the application were used as training data and forecasts for 2019 were made. The ANN model used in the application is a structure in a feedforward patterned back-propagation network system. The reason for choosing this ANN structure is the alternative thinking structure used in forecasting processes. When determining the amount of neurons to be associated in the model layers, the activation values of the neurons were considered. Performance measurements are based on MSE (Mean Square Error) values. When evaluating the created networks, the network with small prediction performance measures was preferred. The data belonging to the years 2017-2018 were predicted as 25% test data and 75% training data for the year 2019. The artificial neural network structure created for this study consists of 12 independent variables, 8 input neurons, hidden layer and one output layer. With this study, an average of 98.48% success was observed