Türkiye'de havayollarında çalışan uçan şeflerin ve uçak yemeklerinin yolcu memnuniyeti üzerinde etkileri
The effects of flying chefs working at airlines and airplane meals on satisfaction in Turkiye
- Tez No: 811101
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Hava Yolu İşletmesi, Uçan Şef, Uçak Yemekleri, Yolcu Memnuniyeti, Airline Company, Flying Chef, Airplane Meals, Passenger Satisfaction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de havayollarında Bussines Class sınıfında çalışan uçan şeflerinin ve kabin içi ikram hizmet kalitesinin yolcu memnuniyeti üzerinde etkilerinin incelenmesidir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'de hava yolu ulaşımını kullanan“Business Class”hava yolu yolcuları oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile belirlen 395“Business Class”hava yolu yolcusundan oluşmaktadır. Araştırmada,“Uçan Şef ve Uçak Yemekleri Kabin İçi İkram Hizmet Kalitesi Ölçeği”ve“Yolcu Memnuniyeti Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre Bussines Class yolcularının uçan şef hizmet kalitesi, ikram hizmet kalitesi, yemek ve yiyecek lezzeti ve miktarı ve toplam kabin içi ikram hizmet kalitesi algıları düzeyinin ve yolcu memnuniyetinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Araştırmada, Bussines Class yolcularının yaş, cinsiyet, medeni durumu, öğrenim durumu, gelir, seyahat sıklığı, uçuşun amacı ve uçuşun süresi değişkenlerine göre uçan şef hizmet kalitesi, ikram hizmet kalitesi, yemek ve yiyecek lezzeti ve miktarı, toplam kabin içi ikram hizmet kalitesi algıları ve yolcu memnuniyetinde anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Bussines Class yolcularının medeni durumlarına göre ise farklılık elde edilmemiştir. Araştırmada Bussines Class yolcularının Uçan Şef Hizmet Kalitesi, İkram Hizmet Kalitesi, Yemek ve Yiyecek Kalitesi, Lezzeti ve Miktarı ve Kabin İçi İkram Hizmet Kalitesi algıları düzeyinin yolcu memnuniyeti ile aynı yönlü orta düzeyde ilişki olduğu ve Bussines Class yolcularının birinci sırada ve kabin içi ikram hizmet kalitesi ve ikinci sırada uçan şef hizmet kalitesine yönelik algılarının yolcu memnuniyetini %49,2 düzeyinde açıkladığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effects of flying chefs working in Bussines Class and in-flight catering service quality on passenger satisfaction in airlines in Turkey. Relational survey method, one of the quantitative research methods, was used in the research. The universe of the research consists of“Business Class”airline passengers who use air transportation in Turkey. The sample of the research consists of 395“Business Class”airline passengers determined by the easily accessible sampling method. In the research,“Flying Chef and Airplane Meals In-flight Catering Service Quality Scale”and“Passenger Satisfaction Scale”were used. According to the results of the research, it has been determined that the level of flying chef service quality, catering service quality, food and food taste and quantity, total in-cabin catering service quality perceptions and passenger satisfaction of“Bussines Class”passengers are high. In the research, according to the variables of age, marital status, education level, income, travel frequency, purpose of the flight and duration of the flight, the“Bussines Class”passenger Significant differences were determined in flying chef service quality, catering service quality, food and food taste and quantity, perceptions of total in-flight catering service quality and passenger satisfaction. No difference was found according to the marital status of the“Bussines Class”passenger In the research, Flying Chef Service Quality, Catering Service Quality, Food and Food Quality of“Bussines Class”passenger The perceptions of Taste and Quantity and In-Cabin Catering Service Quality were found to be moderately inversely related to passenger satisfaction appears to be explained.