Geri Dön

Hızlı bozuk konuşması olan bireylerde mobil sesli kitap uygulamasının etkinliğinin değerlendirilmesi

Evaluation of the effectiveness of the mobile audiobook application for individuals with cluttering

  1. Tez No: 811140
  2. Yazar: MERYEM SÜMEYRA TEKŞEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİM ÜNSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Hızlı Bozuk Konuşma, Sesli Kitap, Akıcılık Bozukluğu, Cluttering, Audiobook, Fluency Disorder
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Atlas Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83

Özet

Hızlı Bozuk Konuşması (HBK) olan bireylere geleneksel terapi yöntemleri uygulanmakta ve konuşma hızlarının optimum seviyelerde olması sağlanmaya çalışılmaktadır. Sesli kitap uygulamasının hem konuşma hızını yavaşlatmada hem de bu normal konuşma hızını korumada etkili olabileceğini düşünüldü. Bu çalışmanın amacı, hızlı bozuk konuşması olan bireylere geleneksel terapi yöntemlerine ek olarak sesli kitap uygulamasından kitap dinleterek konuşma hızlarını düşürmek ve normal konuşma hızlarını korumayı sağlamaktı. Araştırmanın katılımcıları 12-45 yaş aralığına sahiptir. Hızlı bozuk konuşan kişilere ve kontrol grubuna akıcılığı şekillendirmek için abartılı sesletim, okumada duraklama, sözcüklerde ve cümlelerde vurgu ve ardışık okuma gibi geleneksel yöntemler uygulandı. Hızlı Geleneksel yöntemlerin uygulandığı üç ayrı grup oluşturuldu ve her grupta 10 kişi vardı. Sadece bir gruba geleneksel yöntemlere ek olarak mobil sesli kitap uygulaması ile dinleme görevi verildi. Geleneksel yöntemler uygulanmadan önce her gruba terapi öncesi yani ilk değerlendirme yapıldı. Değerlendirmede monolog konuşma, okuma, okuduğunu anlatma ve bakarak yazma hızları hesaplandı. Aynı değerlendirme terapi sürecinin sonunda da yapıldı. Sonuç olarak uygulanan terapi yöntemleri ve sesli kitap dinleme ile beklenen yavaşlama, tüm hızlı bozuk konuşma semptomlarını iyileştirmede etkili olabilirdi ancak hızlı konuşan bir kişinin yavaş bir hız elde etmesi ve bunu sürdürmesi normal bir konuşmacıdan çok daha zordur. Monolog konuşmadaki HBK benzeri davranışlardan öbek revizyonları ve uygun olmayan duraksamaların sesli kitap dinlemenin etkisi üzerine azaldıkları düşünüldü ancak terapi ve sesli kitap etkililiğini görebilmek için daha uzun süreli terapi ve daha fazla sayıda katılımcı gerekmektedir.

Özet (Çeviri)

Traditional therapy methods are applied to individuals with cluttering, and it is tried to ensure that their speaking speed is at optimum levels. It was thought that the audiobook application could be effective both in slowing down the speaking rate and in maintaining this normal speaking rate. The aim of this study was to reduce the speed of speech and to maintain normal speech speed by listening to the audio book application in addition to the traditional therapy methods for individuals with cluttering. The participants of the study are between the ages of 12-45. Traditional methods such as exaggerated pronunciation, pauses in reading, stress in words and sentences, and sequential reading were applied to shape fluency in individuals with cluttering and the control group. Three separate groups were formed in which fast traditional methods were applied and there were 10 people in each group. Only one group was given the task of listening with the mobile audiobook application in addition to the traditional methods. Before applying traditional methods, an initial assessment was made for each group. In the evaluation, monologue speaking, reading, reading comprehension and looking-writing speeds were calculated. The same evaluation was made at the end of the therapy process. As a result, the expected deceleration after the applied therapy methods and audiobook listening could be more effective for improving all the symptoms of distorted speech than any other goal, but it should be noted that it is much more difficult for a fast talker to achieve and maintain a slow speed than a normal speaker. Phrase revisions and inappropriate pauses in monologue-like speech were thought to decrease thanks to the effect of listening to audiobooks, but longer therapy and larger numbers of participants are required to see the effectiveness of the therapy and the audiobook.

Benzer Tezler

  1. Hızlı-bozuk konuşan ve kekemeliği olan yetişkinlerin konuşma akıcısızlıklarının karşılaştırılması

    A comparison of speech disfluencies between adults who clutter and adults who stutter

    SEVDE BURCU SARAYDAROĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    DilbilimÜsküdar Üniversitesi

    Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EMRAH CANGİ

  2. Multipl skleroz hastalarında serum homosistein düzeyinin kognitif fonksiyonlara etkisinin incelenmesi

    Association of blood homocysteine levels with cognitive impairment in patients with multiple sclerosis

    TUBA YAZICI

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    NörolojiOndokuz Mayıs Üniversitesi

    Nöroloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUSA KAZIM ONAR

  3. Türkiye'de çalışan dil ve konuşma terapistlerinin hızlı-bozuk konuşma ve terapisine yönelik algılarının değerlendirilmesi

    Evaluation of attitudes and awarenesses of speech and language therapists in Turkey towards cluttering

    MURAT BELLİCE

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    Eğitim ve ÖğretimAnadolu Üniversitesi

    Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN SERTAN ÖZDEMİR

  4. Bitpazarı nesnelerinin görsel yorumu ve sosyomorfik sanat

    Artistic report on the visual interpretation and sociomorphic art of the items in the flea market

    ERDAL ATEŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2006

    Güzel SanatlarHacettepe Üniversitesi

    Resim Ana Sanat Dalı

    PROF. HASAN PEKMEZCİ

  5. 1950-1980 yılları arasında Türkiye'de örgün eğitimde yapısal değişmeler ve ideoloji arasındaki ilişkiler (Ortaöğretim ve yükseköğretim açısından bir inceleme)

    The Relationship between ideology and structural changes in formal education between 1950-1980 in Turkey

    İSMAİL GÜVEN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1998

    Eğitim ve ÖğretimAnkara Üniversitesi

    Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. YAHYA AKYÜZ