Twitter gazeteciliğinde kadın cinayeti haberlerinin sunuluş biçimleri: Pınar Gültekin örneği
Ways of presenting femicide news in Twitter journalism: The example of Pınar Gülteki̇n
- Tez No: 811168
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BELGİN YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Kadına şiddet, Medya, Pınar Gültekin, Toplumsal Cinsiyet
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medya ve İletişim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Toplumsal cinsiyet, biyolojik cinsiyetin yanı sıra toplum tarafından belirlenen ve sosyal olarak yapılandırılan cinsiyet rolleri, davranışları ve beklentileri ifade eder. Bu kavram, toplumu kültürel, sosyal ve ekonomik faktörleriyle etkiler. Toplumsal cinsiyet kavramının toplumda bir takım roller ortaya koyduğu görülmektedir. Toplumsal cinsiyet rollerinin kadınları daha çok etkilediği göz ardı edilememektedir. Ataerkil yapı bu durumu desteklerken kadına şiddeti de arkasında getirmektedir. Toplumun birçok alanında erkek egemen sistemin var olması kadını ikinci plana iterken kadınların eril şiddete maruz kalmasına sebep olmaktadır. Kadına şiddet olaylarının ana akım medya veya alternatif medyada sunulması olayları göz önünde tutmaktadır. Bu durumda haber kaynaklarının nasıl bir dil kullandığı, haberleri toplumla nasıl paylaştığı önem arz etmektedir. Bu çalışmada sosyal medya üzerinden gündemde tutulan Pınar Gültekin cinayeti incelenmiştir. Çalışma farklı ideolojilere sahip olan Cumhuriyet, Sözcü, Akit ve Yenişafak gazetelerinin 21 Temmuz 2020, 20 Haziran 2022 ve 10 Mart 2023 tarihlerinde resmi Twitter sayfalarındaki haberleri yansıtmaktadır. Haberler T. Van Dijk'ın eleştirel söylem analizi ile irdelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, gazeteler Pınar Gültekin cinayeti haberlerini farklı yayın politikaları ve sahiplik yapılarına rağmen, kadın cinayetlerindeki haberlerin söylemsel pratiklerinde benzerlikler olduğunu sadece siyasi aktörlerin, topluluk ve ünlülerin paylaşımlarını ideolojik fikirlerine göre eleştirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Gender refers to biological gender, as well as gender roles, behaviours and expectations determined and socially structured society. This concept affects society with cultural social and ecomomic factors. It is seen that the concept of gender reveals a number of roles in society. It cannot be ignoredthat gender roles affect women more. While the patriarchal structure supports this situation, it also brings violence against women behind it. The existence of male-deominated system in many areas of society pushes women to the second plan, causing women to be exposed to masculine violence.The presentation of violence against women in the mainstream media or alternative media keeps the events in the eye. In this case, it is important what language news sources use, how they share the news with the society. In this study, the murder of Pınar Gültekin, which was kept on the agenda on social media, was examined. The study covers the news texts on the official Twitter pages of Cumhuriyet, Sözcü, Akit and Yenişafak newspapers, which have different ideologies, on July 21 2020, June 20 2022 and March 10 2023. News text were examined by Teun Van Dijk's critical discourse analysis.According to the results of the researcch, the newspaper shoe that despite the different publishing policies and ownership structures, the their rhetorical practises, only political actors criticise the post of the community and celebrities accordin to their ideological ideas. Keywoords: Violence againts women, Media, Pınar Gültekin, Gender