İstanbul Kağıthane bölgesindeki Leed sertifikalı projelerin malzeme ve kaynaklar kriteri kapsamında karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of Leed certified projects in Istanbul Kağıthane region within the scope of materials and resources criteria
  1. Tez No: 811252
  2. Yazar: ŞEVAL DARGÜL ALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE ÇAKIR KIASIF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Leed Sertifikası, Malzemenin Etkin Kullanımı, Malzeme ve Kaynaklar, Sustainability, Leed Certificate, Effective Use of Materials, Material and Resources
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Sanayileşme ile birlikte iklimsel değişiklikler ortaya çıktı. Böylelikle kutuplardaki buzullar eridi, deniz seviyesi yükseldi, orman yangınları arttı, kışın sıcaklıkların artması ile birlikte mevsimsel değişikliklerin oluşması, hastalıkların artması gibi birçok sorun ortaya çıkmaktadır. İnsanların bilinçsiz birer tüketici olmaları aşırı üretim, kaynakların savurganca kullanımı, doğal kaynakların bilinenin aksine sınırlı olması ve büyük bir hızla azalmasıyla birlikte birçok çevresel sorun meydana gelmektedir. Tüketim ihtiyacının artması ve gelişmesiyle yaşam biçiminde değişimler meydana gelmiştir. Beraberinde ise büyük bir enerji ve kaynak tüketimini oluşturmuştur. Böylelikle artan çevresel sorunları azaltmak ve doğal kaynak tahribatını önlemek için sürdürülebilir kalkınma doğrultusunda çalışmalar yapılmalıdır. Sürdürülebilir kalkınmanın temelini oluşturan, enerjinin etkin kullanımı suyun etkin kullanımı ve yapı alanlarının etkin kullanımının yanı sıra malzemenin etkin kullanımı da doğal kaynak tahribatını önlemek açısından son derece önemlidir. Bu çalışmanın amacı, İstanbul Kağıthane Bölgesindeki Leed sertifikalı projelerin malzeme ve kaynaklar kategorisi üzerinden sürdürülebilirliği incelenerek karşılaştırılmasının yapılmasıyla birlikte güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koyarak yapılar arasında karşılaştırma yapmaktır. Bu kapsamda, İstanbul Kağıthane Bölgesindeki Leed sertifikalı projeler taranıp, skor kartları incelenmiştir. Yöntem olarak alanyazın taraması yapılarak, makale, tez, kitap ve dergilerden yararlanılmıştır. İstanbul Kağıthane Bölgesindeki Leed sertifikalı projeler yerinde incelenerek saha çalışması yapılmıştır. Çalışmada ortaya çıkan bulgular doğrultusunda yapılacak yeni yapılara malzeme ve kaynaklar kullanımı doğrultusunda örnek teşkil etmesi, mevcut olan projelerde ise geliştirme ve iyileştirmelerin yapılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
With industrialization came climatic changes. Thus, the glaciers in the poles melted, the sea level rose, forest fires increased, many problems such as seasonal changes and increasing diseases occur with the increase in winter temperatures. Many environmental problems occur with people being unconscious consumers, excessive production, wasteful use of resources, limited natural resources contrary to what is known, and their rapid decline. With the increase and development of consumption needs, changes have occurred in the lifestyle. Along with it, it has created a great energy and resource consumption. Thus, studies should be carried out in the direction of sustainable development in order to reduce the increasing environmental problems and prevent natural resource destruction. Effective use of energy, effective use of water and effective use of building areas, which form the basis of sustainable development, as well as the effective use of materials are extremely important in terms of preventing the destruction of natural resources. The aim of this study is to compare the sustainability of Leed certified projects in Istanbul Kağıthane Region by examining their sustainability through the category of materials and resources, and to make a comparison between the structures by revealing their strengths and weaknesses. In this context, Leed certified projects in Istanbul Kağıthane Region were scanned and score cards were examined. As a method, by scanning the ydro türe, articles, theses, books and journals were used. Leed certified projects in Istanbul Kağıthane Region were examined on site and field work was carried out. In line with the findings of the study, it is aimed to set an example for new buildings to be built in terms of material and resources use, and to develop and improve existing projects.