STEM, 21. yüzyıl becerileri, eğitim 4.0 ve endüstri 4.0 kavramlarına postmodern bir bakış
A postmodern perspective on STEM, 21st century skills, education 4.0 and industry 4.0 concepts
- Tez No: 811329
- Danışmanlar: PROF. DR. SERHAT ARSEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: postmodern eğitim, STEM, eğitim 4.0, endüstri 4.0 ve 21. yüzyıl becerileri, postmodern education, Stem, education 4.0, Industry 4.0 and 21st century skills
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı 2000'li yılların başından itibaren ülkemizde uygulanmaya başlanan Yapılandırmacı öğrenme kuramı zemininde 21. yüzyıl becerilerinin sahip olduğu ortak özellikleri de göz önünde bulundurarak STEM, Eğitim 4.0 ile Endüstri 4.0'ın eğitsel ve tarihsel gelişimini Postmodern bakış açısı/Postmodern eğitim yaklaşımı çerçevesinde incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, bu çalışmada nitel çalışma ekseninde betimsel içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. STEM ile 21.yüzyıl becerilerinin sahip olduğu beceri ve özelliklerle güçlendirilmiş yapılandırmacı öğrenme kuramı son yıllardaki eğitimdeki arayışlar neticesinde postmodern eğitimin yansıması olarak günümüzdeki eğitim anlayışına ayna tutmayı amaçlamaktadır. Ülkemizde birçok defa değişen veya yenilenen, en son 2005'te yapılandırmacı öğrenme kuramı ile İlkokul/İlköğretim programlarında yapılan değişimler neticesinde, ülkemizde eğitimdeki postmodern eğitim anlayışının izlerinin ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Yeni anlayışlar veya yeni değerler kendisiyle birlikte eğitimde birçok yeni uygulamaları da yeniden yorumlama fırsatı vermektedir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın güncellenen veya değiştirilen ilgili mevzuatı ile ders kitaplarındaki kazanım ve konuları incelendiğinde postmodern eğitim yaklaşımının izlerine rastlanılmaktadır. Ders kitapları ile mevzuatta yer alan birçok madde veya mevzuat bilgisinin postmodern eğitimin/yaklaşımın ilgili temalarını içerdiği çalışmamızda görülmektedir. Literatürde yer alan çalışmalardan araştırmamıza konu olan bazı çalışmalar şu şekildedir. Postmodernizm ve Eğitim, Postmodern Toplumsal Yapıda Eğitim, Postmodern Sanat Eğitimi, Postmodernizm ve Eğitimde Fırsat Eşitliliği, Postmodern Düşüncenin Türkiye'de Eğitim Sistemine Yansımaları, Öğretmenlerin Postmodern Eğitim Anlayışına İlişkin Görüşleri, Türk Eğitim Sistemindeki Bazı Uygulamaların Postmodern Paradigma Açısından İncelenmesi gibi başlıkları olan çalışmalar ile çalışmamız arasında anlamlı benzerlikler olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the educational and historical development of STEM, Education 4.0 and Industry 4.0 within the framework of Postmodern perspective/Postmodern education approach, taking into account the common features of 21st century skills on the basis of Constructivist learning theory, which has been implemented in our country since the beginning of the 2000s. . For this purpose, descriptive content analysis method was used in this study on the axis of qualitative study. Constructivist learning theory, strengthened with the skills and features of 21st century skills with STEM, aims to mirror the current understanding of education as a reflection of postmodern education as a result of the pursuits in education in recent years. It is aimed to reveal the traces of the postmodern education approach in education in our country, as a result of the changes made in primary school/primary education programs with the constructivist learning theory in 2005, which has been changed or renewed many times in our country. New understandings or new values also give the opportunity to reinterpret many new practices in education. When the updated or amended legislation of the Ministry of National Education and the achievements and subjects in the textbooks are examined, the traces of the postmodern education approach are encountered. It is seen in our study that many articles or legislative information in the textbooks and legislation include the relevant themes of postmodern education/approach. In the studies in the literature, the subject of the research; Our work with the titles of Postmodernism and Education, Education in Postmodern Social Structure, Postmodern Art Education, Postmodernism and Equality of Opportunity in Education, Reflections of Postmodern Thought on the Education System in Turkey, Teachers' Views on Postmodern Education, Analysis of Some Practices in the Turkish Education System in Terms of Postmodern Paradigm. significant similarities were found between them.