Üstün yetenekli öğrencilerle STEM etkinliklerinin tasarlanması ve STEM etkinliklerinde 3 boyutlu teknolojilerin kullanılması
Designing STEM activities with gi̇fted students and using 3 dimensional technologies in STEM activities
  1. Tez No: 618520
  2. Yazar: SÜLEYMAN SEREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELŞEN VELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 3 Boyutlu Teknolojiler, Özel Yetenek, STEM Eğitimi, STEM Etkinliği, Üstün Yetenek, 3D Technologies, Special Ability, STEM Education, STEM Activity, Gifted Students
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı üstün yetenekli öğrenciler için özgün düzeyde STEM etkinlikleri tasarlamak ve 3 boyutlu teknolojilerin eğitim alanına entegrasyonunu sağlayacak örnek bir literatür çalışması oluşturmaktır; böylece eğitim boyutunda Dünya Vatandaşı olan bireyler yetiştirmektir. Günümüzde, Endüstri 4.0 çağına ayak uydurmak ve bu yönde ilerleyecek bireyler yetiştirmek büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle, bireysel eğitimde üst düzey becerilerin geliştirilmesi için birçok disiplini bir araya getiren STEM eğitimi, bireye çok yönlü bir şekilde hitap edebilen ve ülkelerin eğitim sistemlerine entegre edilerek kullanılmakta olan, bireylere 21. yüzyıl yaşam becerileri kazandırmak adına Dünya ülkelerinin eğitim sistemlerinde kullanılmaktadır. STEM eğitiminin amaçları doğrultusunda, bireyleri akranlarıyla rekabet edebilecek şekilde yetiştirmek amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında üstün yetenekli bireyler için 3 boyutlu teknolojilerin kullanıldığı STEM etkinlikleri tasarlanmış ve“Bilim ve Sanat Merkezi”öğrencilerinin STEM, 3B teknolojiler ve tasarlanan etkinliklerle ilgili görüşleri değerlendirilmiştir. Eylem araştırması kapsamında ise tema olarak“Mikroskobun Gelişimi ve Hücre”ve“Uydu ve Uzay Kirliliği”belirlenmiş, faaliyetler geliştirilmiş ve uygulanmış; veriler süreç boyunca gözlemden ve yarı yapılandırılmış görüşme formlarından elde edilmiştir. Sonuç olarak, STEM etkinliklerinde 3B teknolojilerin kullanımının üstün yetenekli bireylerin eğitiminde olumlu katkılar sağlayacağı ve bu faaliyetlerin geliştirilmesinde ve yaygınlaştırılmasında faydalı olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to design STEM activities at the original level for gifted students; and to create a sample literature study that will enable the integration of 3-D technologies into the field of education; and to raise individuals who are citizens of the World -in the dimension of education. It is necessary to keep up with the age of Industry 4.0 and to raise individuals with looking forward in this direction. For this reason, STEM education -which brings together many disciplines for the development of high level skills in individual training- can address the individual in a multi-faceted way and is used by integrating it into countries' education systems; and is gaining 21st century life skills to the individuals. In line with the aims of STEM education, it is aimed to train individuals so that they can compete with their peers. Within the scope of the study, STEM activities using 3D technologies for gifted individuals were designed and the opinions of Science and Art Center students about STEM, 3D technologies and designed activities were evaluated. With the scope of action research,“Development of Microscope and Cell”and“Satellite and Space Pollution”were determined as themes, activities were developed and applied; and data obtained from observation during the process and semi-structured interview forms. And so, it was concluded that the use of 3D technologies in STEM activities in gifted individuals education will make positive contributions and it will be beneficial to develop and disseminate these activities.